Lze vytáhnout ze spínače č.7 stálé napětí pro další svítidlo?

<< < (4/6) > >>

Čestmír Kubáček:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  21.01.2019, 20:28

Papir, tužka... aha, nejde.

Pokud je v 7 N+PE tak jde! Pod první šestkou přece na 3O dávám fázi do hnědé ,  černá šedá se stává korespondaky. Tedy hnědá bude celou trasu přes 7 vypínače trvale pod napětím. To samé IN svorka koncové šestky

Čestmír Kubáček:
A hlavně neblbnete s relatky... Levnější a bezpečnější je natáhnout solo přívod

Jan Franěk:
Citace: Peter Munka  22.01.2019, 21:24

Alebo aj nie, uz som videl..

Věřte že jsem toho už taky dost viděl. Některé revize byly za trest. Ale ohánět se tím že si někdo na elektrikáře jen hraje je ubohý argument, často vzniklý z toho že se pozve to nejlevnější co se v okolí namane.  Já jednoznačně píši o skutečném elektrikáři, který nemá v hlavě slámu, ale mnoho zkušeností a znalostí. A pokud není SVJ nebo družstvo ochotno platit odborníka, ať se pak nediví, když to pak skutečný elektrikář musí zachraňovat. Přesně podle hesla - nikdy není čas a peníze to udělat pořádně, ale vždy je dost času a peněz to předělat.

Promiňte, ale připadá mi že se nesnažíte pomoci, ale podkopávat naše řemeslo. Prostě nevěřím že by sem chodili lidé ptát jak to udělat špatně, nebo co kdo a kde pokazil. Věřím že se ptají proto aby věděli jak to udělat dobře. Jestli se podle toho i zařídí je pak jen jejich volba a odpovědnost.
Promiňte. Mám z vás pocit, že se silně snažíte podkopávat naše řemeslo. Nevěřím že se lidi chodí ptát jak to udělat špatně, nebo co kdo a kde pokazil. Věřím že je zajímá jak to má být správně. Zda se podle toho i zařídí je už jen na nich.

Fakt mě podobné keci začínají unavovat. Pozvou si nejlevnějšího pohunka a dle něho soudí pak všechny skutečné elektrikáře. Ano, taky mám špatnou zkušenost s mnohými řemeslníky. Třeba truhláři. Ale rozhodně bych si netroufnul je házet všechny do jednoho pytle a ještě tu blbost veřejně šířit. Prostě jsem se jen musel k tomu dobrému postupně dopracovat a zaplatit si ho.

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  22.01.2019, 16:44

Pozvěte elektrikáře. Pro něj to bude na místě hračka zjistit. Do bastlení pomocí relé bych se osobně nepouštěl ani u sebe doma.

Předpokládám že v krabice kde se "krade" N vodič, bude k dispozici i nějaká ostrá fáze.  :D

Honzo nepočítám se mezi bastlíře, pokud neskromě soudím tak se spíše snažím býti echt více nežli jest průměr.
Nevidím nic špatného na použití krabicového relé, které se běžně používá pro doběh ventilátoru a pod.k řešení zadaného problému.

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  22.01.2019, 23:27

Honzo nepočítám se mezi bastlíře, ...

Ani já bych si nedovolil tě mezi ně řadit.  ;)  Ba právě naopak patříš mezi odborníky od kterých se rád učím.

Nicméně mi to přijde trochu složité v případě že to jde vyřešit velice jednoduše. Věřím že pokud bylo kde vzít vodič N, bude k dosažení i ostrý L. Jen hledat. Relé schované někde pod 7 přepínačem je pastí na elektrikáře který pak bude hledat místo poruchy v případě problémů s venkovním světlem. Není problém vyřešit to tvým způsobem (možná, nevím kolik místa bude v krabici a podobně),  ale doma bych to opravdu nechtěl a zákazníkovi bych o této možnosti asi ani neřekl. Nesnažím se řešit věci za každou cenu tam, kde to není nutné  ;)

Tebe bych právě viděl v pozici elektrikáře který přijde a během pár minut to bude mít vyřešené standardním způsobem.  (dance)
Jen dopije kafíčko, potěší domácí vtipnou historkou ze života a kterému rádi a s úsměvem zaplatí za dobrou práci bez toho aniž by si mysleli že to bylo moc drahé. Jedinou "nevýhodou" pak bude to že nebudou už chtít nikoho jiného  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana