Lze vytáhnout ze spínače č.7 stálé napětí pro další svítidlo?
Lukáš Rotrekl:
Citace: Čestmír Kubáček 22.01.2019, 22:11
Pokud je v 7 N+PE tak jde! Pod první šestkou přece na 3O dávám fázi do hnědé , černá šedá se stává korespondaky. Tedy hnědá bude celou trasu přes 7 vypínače trvale pod napětím. To samé IN svorka koncové šestky
A co když se po té hnědé ta spínaná fáze jen vrací? Pak píšete o 3O? Kde do něj tu N a PE narvete? Umím si představit situace, kdy to půjde bez problémů, umím si představit situace, kdy to půjde s relátkem, umím si představit situaci, kdy to nepůjde. U prvních dvou je podmínka, že bude min. N v krabici.
Čestmír Kubáček:
Na začátku jsem psal, že n+PE je nutné, pak jsem popisoval stav, kterym se to zapojuje běžně. Pokud se vrací, tak jednoduchým přepojením 2 drátů je tam ostrá a vracím se korespondaky. Ale to by měla kapacita oboru za jakou Vas beru, umět i dedukovat z toho co jsem napsal.
Jiří Schwarz:
Asi mám mezery ve vzdělání nebo se to "u nás na divokém západě" zapojuje jinak...Není zas takovou vyjímkou, že se tahá s koresponďáky N a PE, a třeba i spínaní fáze, pokud kromě více vypínačů je i více světel.
Ale nevzpomínám si, že bych se setkával v 7-ičce s trvalou fází, ta zpravidla končí na "první 6-ce"
Jan Franěk:
Pokud se mezi 6-7-7-7-6 použije kabel 3O, tak se to nechá zapojit tak, že přes všechny krabice prochází ostrá fáze. V tom bych problém neviděl. Naopak problém vidím v "ukradnutí" vodiče N v jíné krabici, především z jiného okruhu.
Celá instalace je pak nepřehledná a v jistých případech muže být toto i nebezpečné. To nemluvím o normořešeních a podobně.
Tomáš Žabka:
Tak nějak mi to nedalo a zkusil jsem si to hodit na papír. Já standardně používám na schodišťáky 5x1,5 , 7x1,5 a 7x1,5+3x1,5 , potom nemám problém, vykouzlit světla kdekoli, kde si to investor zrovna vymyslí a montéři si taky většinou nestěžují.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana