Je cena noriem je primeraná?

<< < (8/11) > >>

Josef Drda:
To: Beláň

Ale v té možnosti co jste popsal   Jste upřednostnil skupinu RT kteří dali souhlas k zveřejnění před skupinou RT která nedala souhlas .  >:D

Shodneme se  na bezplatném  přístupu  k normám všem  ...  8)
 ( zákon si také může stáhnout kdokoli kdo do  něj chce a nebo musí nahlédnout )

Nynější systém ( i když  placený ) je velkým posunem vpřed  ;)

Otakar Dosbaba:
Obecné zákony jsou věcí veřejnou, jejich správu platíme již z našich daní, je logické že by měly být dostupné zdrama všem. To u technických norem stejnou měrou neplatí a i když je myšlenka jejich bezplatného přístupu všem jakkoliv krásná, stůjme při tom na zemi. Nový způsob a ceny přístupu je oproti předchozím cenám totožný pojmu "zdarma". Myslím, že všem, jež se za tuto změnu zasloužili, patří velké díky a dlouhodobá vděčnost. Správa technických norem není zdarma, někde se na to vzít musí a vždy by to bylo na úkor něčeho jiného. (Bohužel, nikdy však ne na úkor zisku různým tunelářům, nenasytným podvodníkům a jiným ksindlům.)
Ano, revizáci s normami pracují. Projektanti také, montéři vlastně občas též, studentům by to rovněž neměl být neznámý pojem... tedy kdo vlastně nakonec pak zbývá?

Chlapi, přejděte si tuto a jí podobnou diskusi celou od začátku, zavzpomínejte na předchozí stav. Nevím, ale na mne z toho začíná působit zas to klasické čecháčství - před tím to bylo špatně, teď je to sice lepší, ale zase jinak špatně, až to bude vše úplně zdarma, tak by nám to vlastně mohl zdarma někdo (stát) rozesílat automaticky aktualizované až domů...
... nakonec by jsme příště zasloužili třeba nakopat do riti...
Sorry, záměrně přeháním a je mi jasné, že si změn vážíme všichni. Doufejme, že přístup k normám v tomto duchu a přibližných cenách vydrží i v delším budoucnu. Jinak též brousím zkoušečku.  ;D

Kamil Novák:
Citace: Otakar Dosbaba  04.01.2009, 18:12

Obecné zákony jsou věcí veřejnou, jejich správu platíme již z našich daní, je logické že by měly být dostupné zdrama všem. To u technických norem stejnou měrou neplatí ...

A proč by to nemělo platit ?
- ČNI byl státní příspěvková organizace řízená Ministerstvem průmyslu a obchodu - viz zde.
- ÚNMZ je organizační složkou státu v resortu MPO - viz zde.
- Sbírku zákonů má v dikci Ministerstvo vnitra, které funguje na základě zákona č. 2/1969 Sb.
Ve všech 3 případech jde o organizace financované z veřejných rozpočtů, do kterých přispíváme zejména prostřednictví m daní.

V čem vidéte tedy rozdíl ?  ??

Citace: Otakar Dosbaba  04.01.2009, 18:12

...Správa technických norem není zdarma, někde se na to vzít musí a vždy by to bylo na úkor něčeho jiného.

Ano. Stejně jako je tomu např. u veřejně přístupných informací z živnostenských rejstříků, z katastrů nemovitostí a hlavně ve Sbírce zákonů.

Zdeněk Hons:
Otázka ceny norem se zdá být znovu otevřená a to nyní, kdy od 1.1.2015 vstoupila v platnost vyhláška č. 348/2014, která stanovuje podmínky pro prohlížení a tisk norem. Narazil jsem na to dnes, kdy mi přišlo upozornění na končící platnost účtu na ČSN online. Dosud jsme platili 3500,-Kč na rok a neomezený tisk. Jaké bylo mé překvapení, když jsem chtěl licenci obnovit a uviděl jsem nabídku 3500,- na 6 měsíců a tisk 1000 stran. Po dotazu na helpdesk, jsem obdržel právě odkaz na zmíněnou vyhlášku s odůvodněním, cituji: "Důvodem pro změnu cenové vyhlášky byl zejména požadavek na zvýšení příjmů státního rozpočtu z prodeje technických norem, který při přípravě rozpočtu pro rok 2015, vzneslo Ministerstvo financí." A poslední věta mě pobavila nejvíce. Opět cituji:"Změna cenové vyhlášky má rovněž přispět k omezení nelegálního šíření technických norem v ČR.". Komentáře netřeba...

Miroslav Minařík:
Citace: Ľudovít Horváth  14.01.2007, 19:59

Nie je to žiadna nová téma.

Abych pravdu řekl, nevím o čem se zde diskutuje. Otázka tématu je zavádějící už sama o sobě. A ceny norem jsou stále stále čímsi mizivým, než byly před ČSN online. Pokud se podíváme na cenu norem v porovnání s ročním obratem živnostníka, (pokud je to opravdu živnostník),  pak tu cenu neřeší, protože jeho finanční balvany jsou jinde.

Spíš, než cena mne znepokojuje zajišťování normotvorby. A to úzce souvisí s financováním. Nebo je někdo přesvědčen, že je normotvorba strašně dobrý byznys?

Citace: Zdeněk Hons  12.03.2015, 11:07

A poslední věta mě pobavila nejvíce. Opět cituji:"Změna cenové vyhlášky má rovněž přispět k omezení nelegálního šíření technických norem v ČR.". Komentáře netřeba...

Ano, to je k pobavení. Resp. to je pokus o relevantní důvod k zvýšení ceny. Praxe to možná ukáže, že to bude právě naopak motivační k nelegálnímu šíření. Ach ti úředníci ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana