Je cena noriem je primeraná?

<< < (9/11) > >>

Jan Franěk:
Citace: Miroslav Minařík  12.03.2015, 11:15

A ceny norem jsou stále stále čímsi mizivým, než byly před ČSN online. Pokud se podíváme na cenu norem v porovnání s ročním obratem živnostníka, (pokud je to opravdu živnostník),  pak tu cenu neřeší, protože jeho finanční balvany jsou jinde.

Dovolím si oponovat. I když mi o tu cenu, jako takovou ani tak nejde. Spíš jde o to, že za tyto peníze, nedostávám takovou službu, kterou bych si přál. Především mi za tyto peníze, dost osekali vlastní práva a tudíž i práci s normami. O možnosti dělat si v normě poznámky, nebo přímo okopírovat potřebný text do revize a podobně, si mohu nechat jen zdát. Nemluvím o jiných možnostech, které k tomu jsou již známé, ale o tom, jak nemuset obcházet nesmyslné zamčení, pro revizáka potřebných funkcí.
Tedy je tato služba cenově dostupnější, co do počtu přístupných norem, kdy jsme si každou kupovali zvlášť, ale o to i mnohem více nekomfortní tím, že s nimi nemůžete plnohodnotně pracovat.

Miroslav Minařík:
Citace: Jan Franěk  12.03.2015, 12:53

I když mi o tu cenu, jako takovou ani tak nejde.

Honzo, řekněme, že máme dvě varianty.
a.) kvalita vyhovuje, nevyhovuje cena a licituji o ceně
b.) cena vyhovuje, nevyhovuje kvalita a tlačím na kvalitu

Z mého pohledu je "loňská cena" OK. Letošní úprava je demonstrace úřadu. Úřad nežije v tržním prostředí a cenu si vymyslí jakou chce. Jediné, co úřad sestřelí je nízká kvalita.

Jan Franěk:
Citace: Miroslav Minařík  12.03.2015, 14:41

Jediné, co úřad sestřelí je nízká kvalita.

ALe jak, když jde o jediného "dodavatele" této služby? Využívají zneužívají svého monopolního postavení. Tedy bez zlepšení služby, nebo rozšíření nabídky, navyšují cenu své služby.
Ale v podstatě mě uráží především to, jak se nám to snaží předkládat. Navzdory jejich tvrzení, jsem taky přesvědčen o tom, že to naopak nelegální cesty k získání norem, jen posílí.      

Miroslav Minařík:
Citace: Jan Franěk  12.03.2015, 14:46

ALe jak, když jde o jediného "dodavatele" této služby?

Je to úřad a úřad konkurenci obvykle nemá.

Využívají zneužívají svého monopolního postavení.

To je výsada státu, který úřady zřizuje.

Tedy bez zlepšení služby, nebo rozšíření nabídky, navyšují cenu své služby.

Jak jsem psal, nechtěj po úřadu tržní chování!

Navzdory jejich tvrzení, jsem taky přesvědčen o tom, že to naopak nelegální cesty k získání norem, jen posílí.     

Tak to cítí každý s kým mluvím ale patrně úřad má lepší informace. :-)

Jan Palička:
Citace: Miroslav Minařík  12.03.2015, 15:12

Je to úřad a úřad konkurenci obvykle nemá.
To je výsada státu, který úřady zřizuje.
Jak jsem psal, nechtěj po úřadu tržní chování!
Tak to cítí každý s kým mluvím ale patrně úřad má lepší informace. :-)

Ceny jsou stanoveny vyhláškou MPO č. 486/2008 Sb. ve znění vyhlášky 348/2014 Sb.
Ke změně vyhlášky pak došlo na základě usnesení vlády č. 437 ze dne 16. 6. 2014 k přípravě návrhu státního rozpočtu České republiky na rok 2015, jímž vláda uložila ministru průmyslu a obchodu zpracovat novelu vyhlášky č. 486/2008 Sb.,  za účelem úpravy poplatků za přístup k technickým normám ČSN, a to s termínem účinnosti ke dni 1. lednu 2015 s cílem zvýšit příjmy státního rozpočtu o nejméně 50 milionů korun ročně.

Takže vláda loni v červnu. ÚNMZ, jehož je MPO zřizovatelem, je v tom tentokrát nevinně

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana