Podľa akej normy postupovať pri revízii staveniskového rozvádzača?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Javorsky 01.11.2018, 20:04
Nic jineho nezli kusova zkouska me v teto souvislosti nenapada.
Vážně byste vyžadoval kusovou zkoušku rozvaděče po každém zedníkovi? Jak by to provedl?
Jan Bocek:
Otázka, jak postupovat je zde probírána již mnoho roků.
Z vyhledávače jsem vybral ty lepší odpovědi
" Typovou zkoušku rozvaděče popisuje ČSN EN 60439-1 ed.2 v kapitole 8 Specifikace zkoušek odstavec 8.1.1 Typové zkoušky a vlastní popis zkušební metody je v kapitole 8.2 Typové zkoušky.
A pokud se podíváme do ČSN EN 60439-3 "rozvaděče nn. Část 3: Zvláštní požadavky pro rozvaděče nn určené k instalaci do míst přístupných laické obsluze. Rozvodnice
", což bude asi nejblíž diskutované problematice, do odstavce 7.1.1 dočteme se větu "rozvaděče pro laickou obsluhu musí být konstruovány jako typově zkoušené rozvaděče nn (TTA)". Popis zkoušek je potom v ČSN EN 60439-3 kapitole 8 této normy a jejich seznam v tabulce 7.
Však právě o to jde, rozvodnice je zkoušená podle ČSN EN 60439-3 a pokud je naplněna přístroji, pro které je určena (jističe, chrániče, zásuvky atp.) v rozsahu 0-100% je stále typově zkoušená. Kusovou zkouškou (kontrolou) se potom prověří bezpečnost konkrétního provedení podle tabulky 7:
- prohlídka rozvaděče + zkouška elektrické funkce
- zkouška izolace
- kontrola ochranných opatření a elektrické celistvosti ochranného obvodu
A proto stále nechápu, v čem se hledá problém.
Problémy je nutno řešit a ne je vytvářet.
Jako elektrikář ty poslední tři body nezvládnete?
Jan Bocek:
Citace: Jan Bocek 02.11.2018, 08:06
Otázka, jak postupovat je zde probírána již mnoho roků.
Z vyhledávače jsem vybral ty lepší odpovědi
Jenže vybral jsem odpovědi 5 roků staré a za tu dobu byla 60 439 nahrazena řadou 61 439. A provádí se již jen "ověření návrhu". Ale principy zůstávají stejné, jako před mnoha desítkami roků.
(poklona) za "decentní" upozornění svých dobrých přátel zde na Elektrice.
Javorsky:
Doufam pan Bocek ze oba tvrdime totez, tedy ze overeni bezpecnosti stavenistniho rozvadece neni totez, jako revize elektricke instalace v niz je zapojen.
Akorat bych z prostoru zkousek stavenistnich rozvadecu vynechal laickou obsluhu, zedniky pana Svejkovskeho, a s neplatnou normou bych take nemel problem pokud je prislusna konkretnimu rozvadeci.
Vy jste pan Husar nejspis dostal spatne formulovane zadani ve forme objednavky na revizi stavenistniho rozvadece, a bude vhodne si ujasnit, co konkretniho objednatel pozaduje. Pak se treba rozhodnete, zdali kuprikladu na mereni izolacniho stavu pouzijete napeti 500V nebo 2500V.
Jeste co se tyce pane Bocek pojmu "elektrikar", tak u mne je to odbornik s kvalifikaci §5 a vyse na ruznych pracovnich pozicich vcetne administrativn i oblasti.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana