Je možno vystavit kladnou revizi na dělaný prodlužovák?

(1/5) > >>

Hugo K.:
Elektrikář, zaměstnanec, vyrobí prodlužovák. Bude použit pro práci uvnitř podniku. Vystaví na něj revizní technik kladnou revizi? A je pak rozdíl v pohledu na tento prodlužovák mezi revizním technikem, zaměstnancem podniku a smluvním?

Ižák Ctibor:
U nás v podniku to bolo riešené tak, že obmedzený počet elektrikárov prešlo školením, potom dostali plombovačku a plombovací vosk, každú predlžovačku, ktorú spravil, zaplomboval aspoň na jednej skrutke, potom bolo tejto predlžovačke pridelené číslo, zaevidované a dané do skladu na používanie. Samozrejme podliehalo pravidelným reviziám podľa platných predpisov.

Jiří Schwarz:
Beru to, že Ctibor naznačil možnosti.
Pokud je to firma, která se zabývá mj. i prací na elektrickém zařízení a má na to odborníky, může si nějakou směrnicí nebo podobným dokumentem stanovit nějaká interní pravidla, podle kterých je to možné.
Z jistého pohledu je to jednodušší než kdyby ty prodlužovačky kromě vlastní spotřeby chtěli prodávat i druhým

Hugo K.:
To co popisuje p.Ižák jsem zažil, pouze s menší přísností, neplombovalo se.
Ale mějme malou organizaci s 1, max.2 elektrikáři, revizní technik externí, přijde a je mu předloženo klubo dělaných prodlužek, s kterými případně pracovníci této organizace provádějí externě práce pro jiné organizace a použijí vyrobené prodlužováky.

Jan Bocek:
Citace: Hugo K.  28.10.2018, 18:31

To co popisuje p.Ižák jsem zažil, pouze s menší přísností, neplombovalo se.
Ale mějme malou organizaci s 1, max.2 elektrikáři, revizní technik externí, přijde a je mu předloženo klubo dělaných prodlužek, s kterými případně pracovníci této organizace provádějí externě práce pro jiné organizace a použijí vyrobené prodlužováky.

Pokud máte na mysli prodlužovací kabel, tak to zkusme namodelovat.

1. Zkontroluji identifikační znak prodlužky
2. Podívám se do dokumentace na údaje poslední revize
3. Již znám délku, průřez a materiál kabelu a dokonce lhůty revizí
4. Proměřím odpor vodičů mezi začátkem a koncem
5. Porovnám s doporučeným normativem
6. Proměřím izolační odpor mezi vodiči
7. Prohlédnu koncovky i kabel z hlediska poškození
8. Vystavím protokol o revizí a fakturu

V čem hledáte problém? Kdo to kontroluje a reviduje, tak zná dobře i příslušnou ČSN.

PS Tento případ jsem několikráte zažil, kdy jsem všechny prodlužky vyřadil pro špatnou řemeslnou montáž. Někdy stačí povolit dva šroubky u zástrčky 5x16A a uvidíme hrůzu.
Koncovky se musí umět montovat....a někdo to má zkontrolovat. Podezřelé jsou vždy prodlužky s vodiči o měnším průřezu než 2,5 mm2.....pak je vůbec otázkou, zdá má smysl prodlužky "vyrábět". Píše se rok 2018 a ne 1968

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana