Je možno vystavit kladnou revizi na dělaný prodlužovák?
Milan Hudec:
Honzo neinstalují náhodou poddajný přívod?, nikoli prodlužovací :)
Omlouvám se za spekulaci, ale slovíčkaření je v tomto případě na místě.
Jan Franěk:
Citace: Jan Bocek 30.10.2018, 18:05
Může mi zde někdo opravdu napsat, který zákon mi takovou činnost, jako je výroba PRODLUŽOVACÍHO KABELU zakazuje?
Podle mne se Honzo ptáš špatně. Otázka by spíš měla znít jak správně provést vlastní výrobu a co udělat proto, aby to bylo legislativně v pořádku.
Jak by mohla být zakázána výroba něčeho tak běžného, jako je prodlužovák.
Hugo K.:
Citace: Jan Franěk 30.10.2018, 20:19
Jak by mohla být zakázána výroba něčeho tak běžného, jako je prodlužovák.
Ale mohla.
V případě vzorově fungující firmy, jak popisuje J:Bocek, asi není důvod zakazovat výrobu jednoduchého výrobku jménem prodlužovák .
Jinak tomu asi bude v dožívající firmě před krachem, kde nejsou ani lidé, ani prostředky.
A samostatnou kapitolou je "náš venkov".
1) Zručnější osoba bez elektrotechnic ké kvalifikace se někde zmocní kusu kabelu a ty tři, v horším případě dva dráty do vidlic nějak zapojí. A pak dojde k úrazu, jeho. Nebo půjčí prodlužovák sousedovi a odskáče to soused.
2).Prodlužovák udělá elektrikář sice s kvalifikací, ale nezaloží ani kartu, ani neprovede revizi.
A zase, buď on sám, nebo půjčí kabel sousedovi a úraz má soused.
Pak nastoupí soudní znalci a advokáti.
Jan Bocek:
Citace: Jan Franěk 30.10.2018, 20:19
Podle mne se Honzo ptáš špatně. Otázka by spíš měla znít jak správně provést vlastní výrobu a co udělat proto, aby to bylo legislativně v pořádku.
Já vím.....ale jde udělat vše proto, aby to bylo v pořádku. Nejdříve řemeslně a potom i legislativně. Výroba prodlužováku je kategorie pro profesionály a ne pro bastlíře. Tam je to zakázáno i zákonem.
Vyráběli jsme prodlužováky jak na 230 V tak na 400 V skoro na běžícím pásu. Výroba ve velkém podniku to vyžadovala. Když legislativa a inspektoři přitvrdili, tak jsme zavedli evidenci a karty, také jsme vydali nařízení, že v kartě byla kolonka "vyrobil" a "kontroloval".
Totéž bylo u provizorek. Knihu provizorek vždy vyžadoval inspektor....a prodlužováky na 400 V byly vždy zanesené v knize provizorek.
Dokonce jsme pravidelně prováděli školení na montáže prodloužení. Revizní technici plnili úlohu i technologů a museli vypracovat montážní předpisy tam, kde nebyly. K tomu dostali pověření pracovníci i patřičné nářadí a další prostředky. Novum bylo používání dutinek a krimpovaček... ...
Ivan Taraba:
Citace: Jan Franěk 30.10.2018, 05:21
Vámi popisované problémy se totiž zdaleka nevyhybají ani továrním výrobkům a to například díky ruzným mechanickým poškozením během užívání, přetěžváním a podobně. Tedy strašení tímto směrem osobně moc neberu, Stačí prostě jen dodržovat nastavené postupy a předpisy. Ostatně to platí v každém připadě že ;)
Je to tak. Nechtěl jsem strašit, spíše mě zajímalo, jak by to bylo se zodpovědností za takový výrobek. Domnívám se, že odpovědnost by nakonec přistála na provozovateli, že nezajistil kvalitu používaného vybavení. Provozovatel by pak musel prokázat, že udělal maximum. Například, že v dobré víře koupil výrobek, řádně uvedený na trh. Tvrzení, že "Franta je šikovnej" by asi neobstálo.
Dokud se nic nestane, není co řešit. Teprve když dojde ke ztrátám na majetku či zdraví, začne se bádat, jestli někdo něco nezanedbal. Následky se pak přijímají snáze, když se ví, že každý udělal co mohl než když ke ztrátám došlo úplně zbytečně porušením povinnosti.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana