Může nebo dokonce se musí soused připojit k mému hromosvodu?

<< < (4/6) > >>

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  21.10.2018, 22:21

Z druhé strany bude pro tazatele o něco lepší když uhodí do jímače souseda a blesk bude sveden do země, nežli když udeří do vedlejšího domu natvrdo a lehnou popelem oba dva.

Přemýšlel jsem i tomto riziku. Ovšem varianta že si soused jen tak hodí drát na hřeben a připojí se k mému hromosvodu, se mi zdá horší.
Jak už jsem psal. Asi bych neměl vůbec nic proti, kdyby soused připavil dva své svody a dovolil se mě připojit. Nebyl jich jistě proti, naopak bych pak takovou variantu i uvítal. Ale to odhaduji dle mě známých řadových domů. Trvám na tom, že takovýto návrh by měl být nejdříve na stole projektanta a ne jít rovnou na střechu dilentanta.

ACEOF ACES:
Podle mého názoru, než se sousedem roky dohadovat a soudit, kdy ho bude odpojovat a on se bude připojovat, do doby, než při případném zásahu bleskem oba vyhoří, tak bych to udělal takto:
Citace: ACEOF ACES  21.10.2018, 19:46

Já bych, v tomto případě, souseda nechal připojit, ale připojení k mému hromosvodu bych si zajisti sám, aby bylo správně udělané.

Jan Franěk:
Citace: ACEOF ACES  21.10.2018, 19:46

Já bych, v tomto případě, souseda nechal připojit, ale připojení k mému hromosvodu bych si zajisti sám, aby bylo správně udělané.

A jak toho dosáhnete? TO by mě fakt zajímalo, protože jen prostýma svorkama toho asi nedosáhnete. Tím nemyslím vlastní provedení spoje "drátů",  ale hromosvodu a jeho funkčnosti jako celku.

Tedy zadání zní - objekt kde vychází v návrhu beroucím v potaz místní podmínky, 4 svody. Zvětším ten objekt o 100% a kolik svodů budu teď potřebovat? Zase jen 4?  
Dále by mě zajímalo jakou S vzdálenost budu mít i krajních svodů, u svodů "uprostřed" řadovky a jaká bude na hřebeni v nevzdálenějším místě od nejbliššího svodu, konkrétně na sousedově střeše.
(berte v potaz to, že pod střechou bude na 100% i půdní vestavba, třeba s dětským pokojem)

Možná mě přesvědčíte o tom, že se obávám zcela nesmyslně. Těším se na vaše řešení.

Fuk Tomáš:
Ve skutečnosti ale jsou to 3 baráky. Pokud i ten na druhém konci má 4 svody, a pokud se ten soused šetřílek připojil i tam, tak to nejspíš bude - co do počtu a rozmístění svodů - v pořádku.
Pokud výšeuvedené podmínky splněny nejsou, tak je to samozřejmě úplně špatně.

Jan Franěk:
Citace: Fuk Tomáš  22.10.2018, 22:17

Ve skutečnosti ale jsou to 3 baráky. Pokud i ten na druhém konci má 4 svody, a pokud se ten soused šetřílek připojil i tam, tak to nejspíš bude - co do počtu a rozmístění svodů - v pořádku.

Ano, nejspíše by to tak bylo. Ale bez dalších indicií jen hádáme. Nicméně beru v potaz i variantu, kdy to nemusí být úplně špatně. Ale informací je nedostatek a tak pracuji s těmi předloženými  které jasně mluví o  tom zřízeném hromosvodu na jedné části řadovky a na kusu drátu na další třetině. Pakliže by měla i ta třetí (případně druhá) část své svody (funkční hromosvod),  pak od počátku tvrdím že bych pro tuto varinatu vzájemného propojení byl. Jestliže tomu tak není, považuji to za špatné.

Tedy stále bych chtěl vědět jak by vyšel hromosvod v tomto tazatelem popisovaném případě a kdyby si souseda připojil ACEOF ACES na tento hromosvod. Tedy jak by to jeho správné připojení vyřešilo všechny požadavky norem na řádnou ochranu před bleskem, bez dalších svodů. Viz můj předešlý příspěvek.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana