Je opravdu nutné vytahovat spotřebiče ze zásuvky?

<< < (2/11) > >>

František Šohajda:
Citace

Dělají to kolegyně v práci a já jsem z toho nepříčetná, protože to zdržuje, a přijde mi zbytečné několikrát denně spotřebiče znovu zapojovat.

Tak tohle nechápu!
Je to divné ,  že v práci nemáte čas? Chvíli nepočkáte! ;D

Už jsem dělal posudky na vyhořelé TV, mrazničky,konvice....Od nich pak chytily v místnosti hořlavé věci....Je velké štěstí ,že to neublížilo lidem a zvířatům ! Ale finanční škody byli dost velké. (Posudky na instalaci, kde byli zapojené.) Vždy instalace byla OK!!
Rizikové vidím zejména rychlovarné konvice......A le i další spotřebiče bych nepodceňoval!
Jinak vše ,co píší kolegové.

Radim Strycharski:
Těch kolegyní bych se zeptal, jestli doma večer, když jdou spát, tak taky vytáhnou úplně všechno ze zásuvky. Potom to samé třeba ráno, než jdou do práce. Pokud jde tedy jen o mikrovlnku a konvici, přičemž pokud ještě ta konvice má samostatný podstavec, tak je úplně zbytečná manipulace s vidlicemi. Typický příklad, kdy eliminací jednoho rizika vzniká riziko jiné. Vyškubaných zásuvek ze zdi jsem viděl řádově víc, než požárů domů od rychlovarných konvic. Co třeba takové průtokové ohřívače připojené do zásuvky? Jsou i boilery nebo přímotopy do zásuvky. Každý druhý má v kuchyňské lince nepřístupné zásuvky pro pračky, myčky a trouby, a protože je nevidí, tak ho žádné riziko nenapadne. Sejde z očí, sejde z mysli. Řekl bych, že ty kolegyně jsou velmi paranoidní.

Jirka Š. Svejkovský:
Pravda je, že rychlovarku v zásuvce nenechávám. Nenechávám ani mikrovlnku, ale tu z důvodu, že je už postarší, takže má ve stand-by režimu dost velký odběr.

Výpočetní techniku vypínám pětipejskem, opět z důvodu spotřeby v klidu (router, spínané zdroje ...) a trošku i bezpečnosti sítě (pouze vypnutá je bezpečná).

Ostatní nechávám.

Ivan Taraba:
Vytahovat šňůru rychlovarné konvice ze zásuvky po každém použití mi připadá přehnané. Může dojít k většímu opotřebení pružinek v zásuvce, zvýšení přechodového odporu nebo poškození šňůry. Snad ještě vytáhnout šňůru při odchodu posledního zaměstnance, který by však na to musel pamatovat. Krátká kvalitní prodlužovačka s vypínačem může být dobré řešení.

U rychlovarné konvice bych hlavně dbal aby nikdy nebyla prázdná. Například když se vylije všechna uvařená voda a vypnuté topné těleso svou setrvačností ještě chvíli hřeje "naprázdno",  čímž se přehřívá a dříve doslouží.

Jestliže nechci k vaření použít předehřátou vodu z rozvodu teplé vody nebo z bojleru, napustím hned po vylití horké vody do konvice čerstvou, čímž se ohřeje alespoň o pár stupňů na pokojovou teplotu.

Václav Třetí:
Řádně namontované zásuvce standardní manipulace s vidlicí nijak zásadně neškodí. Jiná záležitost je zásuvka namontovaná v utopené krabičce dlouhými šroubky přes pět matiček!

Rychlovarnou konvici doporučuji vypínat ze zásuvky vidlicí. Je to bezpečnější, než odložení pouze mimo podstavec. Při manipulaci s plnou konvicí může dojít k vyšplýchnutí vody do kontaktů podstavce. Pokud je podstavec odpojen od sítě, nic se nestane, stačí ho pouze usušit.

Rychlovarná konvice je svým principem velice nebezpečný spotřebič. Topným tělesem o výkonu kolem 2kW se ohřívá 1 až 2 litry vody. Pro srovnání: tento výkon v boileru stačí na 80 až 160 litrů vody. Při nějaké poruše konvice (termostat, tepelná pojistka) dojde velice rychle k vyvaření vody a pak již následuje poškození samotné nádoby konvice a k požáru konvice a nábytku.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana