Aký kúpiť tester uzemnenia bez rozpojenia vodiča?
Vlado Konrád:
Vykoľajil ? o:-)
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Vlado Konrád 18.10.2018, 12:15
Vykoľajil ? o:-)
Ne, jenom profrčel. A já mohl opravovat vodiče.
Ladislav Husár:
Citace: Radim Strycharski 17.10.2018, 18:50
Ta zapíchnutá sonda by byla k čemu?
p.Radim, myslel som to tak, že pri meraní odporu uzemnenia pomocou kliesti, sa na zakladovom uzemnovaci odpor zmerat neda, nakolko z principu merania sa domnievam ze nemeriame odpor ale len spojitost obvodu uzemnovaca cez strechu objektu. Potom hodnoty "odporu" vychadzaju velmi nizke lebo nemeriame odpor ale spojitost.... Preto som pisal, že pri takomto typu uzemnovacej sustavy by som skusil meranie aj tak, ze pripojim vzdialenu sondu na merany zvod a tak by mi vlastne malo odmerat odpor celej spolocnej uzemnovacej sustavy. Meranim na kazdom zvode akurat zistim ze ak sa odporova hodnota vyrazne zvysi na nejakom zvode oproti ostatnym, predpoklada sa tam problem... Inak su klieste pre meranie odporu uzemnenia na rodinnych domoch so zakladovym uzemnovacom nevyuzitelne co sa tyka konkretne merania odporu uzemnenia. Nemam merania kliestami bez rozpojenia este v praxi, tak ma prosim opravte ak sa mylim...
Vlado Konrád:
Nezmeriate nič. Teda okrem hodnoty uzemnenia tej pomocnej sondy. Pán Strycharski sa preto pýtal , na čo by vám to bolo. Z princípu jednotlivé uzemnenia trojvodičovo (to je aj prípad základového zemniča). Prepojené jednotlivé uzemňovače aj kliešťakom ( samostatne uzemnené zvody bleskozvodu, nn distribučné siete,ojedinele aj vn kábelové siete napr.ývody na vzduch).
Radim Strycharski:
Citace: Ladislav Husár 18.10.2018, 21:03
p.Radim, myslel som to tak, že pri meraní odporu uzemnenia pomocou kliesti, sa na zakladovom uzemnovaci odpor zmerat neda, nakolko z principu merania sa domnievam ze nemeriame odpor ale len spojitost obvodu uzemnovaca cez strechu objektu. Potom hodnoty "odporu" vychadzaju velmi nizke lebo nemeriame odpor ale spojitost....
Ano, spojitost prakticky měříme vždycky, akorát jednou je to čistě kovová uzavřená smyčka a podruhé je v sérii zařazená země vždy se dvěma zemniči. Takže odpor prvního z těch dvou zemničů musíme alespoň nějak tušit, abychom se mohli dozvědět odpor druhého z těch dvou zemničů. Tomu prvnímu zemniči se říká referenční zemnič. Snaha je, aby odpor referenčního zemniče byl malý (protože případné odchylky budou taky malé) a pravděpodobně stálý v čase. Takže ideální je vodič PEN městské distribuční sítě nebo kolejnice dráhy (provozovaná a pěkně vyleštěná, ne žádná rezavá vlečka v kopřivách). Tam se dá počítat s odporem uzemnění 1 až 2 ohmy. Proto se má základový zemnič domu měřit tak, že se kleště obepnou na propoji, který spojuje přípojnici PEN a základový zemnič. Musíme mít jistotu, že propoj je jen jeden. Když je jich víc, musí se ty zbylé rozpojit, aby zůstal jen jeden. Potom se musí obejít všechny svody a změřit spojitosti, aby se ověřily správně spojené svorky. U dobrého hromosvodu se u všech svodů naměří stejné hodnoty v intervalu třeba 0,05 až 0,07 ohmu. Když je jeden základový zemnič, tak se má psát do revize jeden odpor uzemnění. Spousta lidí píše u 15 svodů připojených k základovému zemniči 15 hodnot odporu uzemnění; to je blbě. Má být jeden odpor uzemnění a 15 hodnot měření spojitosti.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana