Aký kúpiť tester uzemnenia bez rozpojenia vodiča?

<< < (4/6) > >>

Ladislav Husár:
ďakujem p.Žabka, ano máte pravdu v čom píšete, pri klasickom zakladovom uzemnovaci sa naozaj meria len odpor slucky, co si casto RT pletú ako som si precítal aj tu... treba správnu úvahu pri meraní... pri takomto typu uzemnovacej sustavy by mohlo pomoct predpokladam aj 10m kablu a jedna sonda zapichnuta v zemi. A kliestak pripojit na kabel, myslim ze takto by sa tiez odpor uzemnenia dal odmerat.

- dnes som po precitani Vasich prispevkov zakupil UNI-T UT278A, predpokladam ze bude dobre sluzit tak ako pôvodny plan CA6416, i ked vidim na prevedeni ze polovicna cena sa predsa len odzrkadlila :) prax ukaze... Dakujem vsetkym za rady. Laco.

Radim Strycharski:
Citace: Ladislav Husár  16.10.2018, 20:28

... pri takomto typu uzemnovacej sustavy by mohlo pomoct predpokladam aj 10m kablu a jedna sonda zapichnuta v zemi. A kliestak pripojit na kabel, myslim ze takto by sa tiez odpor uzemnenia dal odmerat.

Ta zapíchnutá sonda by byla k čemu?

Jiří Schwarz:
Citace: Ladislav Husár  16.10.2018, 20:28

... pri takomto typu uzemnovacej sustavy by mohlo pomoct predpokladam aj 10m kablu a jedna sonda zapichnuta v zemi. A kliestak pripojit na kabel, myslim ze takto by sa tiez odpor uzemnenia dal odmerat.
...

To by spíše ukázalo hodnotu blízkou hodnotě uzemnění pomocné sondy

----
Pokud existuje opravdu jen jeden spoj mezi zemničem a jinou zemí (HOP, MET, kde je to spojeno mj. s PENem),  můžeme "cvaknout kleště" na ten propoj a mělo by to ukázat hodnotu uzemnění (součet hodnot obou uzemnění).
Ale jednou jsem se parádně seknul - kleštěmi "mimo rozsah",  proti fázi téměř 200 Ohmů... Probíhala výluka kabelu od ČEZu a přívod byl z dieselagregátu, který byl uzemněn "jen tak symbolicky" a právě uzemnění náhradního zdroje se blížilo těm 200 Ohmům...

Citace: Milan Hudec  16.10.2018, 07:19

Zcela nenormově si zkuste změřit uzemnění pomocí spojitosti 200mA mezi zemničem a vodičem PE/PEN či vodovodním potrubím a pod.zemním etalonem, pak porovnejte s jinou metodou :)

To funguje... Ale jen do té doby, než to zkusíte v místě, kde tečou v zemi bludné proudy...
Já jsem tak kdysi měřil uzemnění jedné ústředny... Projel vlak, co měl elektrické topení a používá kolejiště jako zpětné vedení mezi vagony a lokomotivou (na trati, kde nebyla trakce),  možná tam něco bylo špatně, ohnul jsem ručičku na Ohmetru.

V radioamatérské m prostředí jsem se setkal opakovaně s návodem vzít trafo se sekundárem 12 - 24V a přes ampérmetr propojit měřený zemnič s kolíkem v zásuvce. A z poměru napětí a proudu spočítat odpor.
Má se zkusit "otočit polarita" vinutí, jestli tam nebude rozdíl v měřené hodnotě... "Hlupáci" neví proč a tvrdí, že to je zbytečné, když je to střídavý proud

Jan Bocek:
Citace: Jiří Schwarz  17.10.2018, 22:06

V radioamatérské m prostředí jsem se setkal opakovaně s návodem vzít trafo se sekundárem 12 - 24V a přes ampérmetr propojit měřený zemnič s kolíkem v zásuvce. A z poměru napětí a proudu spočítat odpor.
Má se zkusit "otočit polarita" vinutí, jestli tam nebude rozdíl v měřené hodnotě... "Hlupáci" neví proč a tvrdí, že to je zbytečné, když je to střídavý proud

Nejen v radioamatérské m prostředí je VA, neboli Ohmová metoda užitečná......

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jiří Schwarz  17.10.2018, 22:06

To funguje... Ale jen do té doby, než to zkusíte v místě, kde tečou v zemi bludné proudy...
Já jsem tak kdysi měřil uzemnění jedné ústředny... Projel vlak, co měl elektrické topení a používá kolejiště jako zpětné vedení mezi vagony a lokomotivou (na trati, kde nebyla trakce),  možná tam něco bylo špatně, ohnul jsem ručičku na Ohmetru.

Jo, vlak, to je prevít.

Kdysi jsem měřil odpor uzemnění třívodičovou metodou. Bylo málo prostoru pro vodiče, tak jsem je musel tahat přes trať (místní jednokolejka).

Samozřejmě, že jsem se šel zeptat na blízkou zastávku, kdy pojede nejbližší vlak. Bylo mi řečeno, že nejdřív za hodinu.

To stihnu, tak jsem natáhl dráty a projel náklad ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana