Může distributor požadovat po odběrateli úpravu rozvaděče?
Zdeněk Pikhart:
Toto je poslední dopis, co se ke mě dostal a asi chtějí vyměnit elektroměr a proto vyžadují nepřímé měření (minulé roky to neřešili).
Stejné dopisy jsou i na upozornění na nevyhovující (6kA) jistič.
Zdeněk Pikhart:
Termín tam uvedený je a v posledním odstavci upozorňují na povinnost udržovat odběrná zařízení podle právních předpisů a technických norem.
Jsou připojovací podmínky právní předpisy, nebo technické normy?
Nový rozvaděč je zadán do výroby, jen mě to zajímá legislativně. Jestli mohou odběratele nutit k investici, i když on po dodavateli nic nechce?
Rozvodak:
Citace: Zdeněk Pikhart 25.09.2018, 17:17
Toto je poslední dopis, co se ke mě dostal a asi chtějí vyměnit elektroměr a proto vyžadují nepřímé měření (minulé roky to neřešili).
Stejné dopisy jsou i na upozornění na nevyhovující (6kA) jistič.
Vzhledem k tomu že chtějí úpravu rozvaděče, který byl vystrojen a schválen v roce XY podle tehdy platných připojovacích podmínek, navíc ma odběratel smlouvu na 3x100A, vám mohou víte co.
Aktuálním připojovačkam neodpovída vétšina OM. To by se muselo psát na Al vodiče, starý jističe atd.
Citace: Vlado Konrád 25.09.2018, 16:54
Priame meranie je štandardne do 100A
Elektroměry ZE310 měří v rozsahu od náběhového proudu až po
100 A s dostatečnou rezervou v souladu s normou (ss složka i
harmonické) v rozsahu 100 A až 125 A elektroměr měří s udávanou
přesností, pokud ss složka proudu nepřekročí 80 A (ZE310.I do 6 A)
Nejde o to že se nevyráběji. Na 3x100A se dělaji běžně.
PRE si nechalo na zakázku vyrobit elektroměry s dálkovim odečtem na 3x125A, právě kvúli podobným OM, abysme se zbavily mechanickejch typů.
Tady v ČR má přímé měření do 3x100A jenom PRE.
Rozvodak:
Citace: Zdeněk Pikhart 25.09.2018, 17:24
Termín tam uvedený je a v posledním odstavci upozorňují na povinnost udržovat odběrná zařízení podle právních předpisů a technických norem.
Jsou připojovací podmínky právní předpisy, nebo technické normy?
Nový rozvaděč je zadán do výroby, jen mě to zajímá legislativně. Jestli mohou odběratele nutit k investici, i když on po dodavateli nic nechce?
Odběratel má možnost toto jednání rozporovat na ERU.
Jiří_Hrubý:
Distributor má oporu v EZ. Minimálně v §28.
Já vcelku chápu požadavek distributora i ze stránky technické. Když má elektroměrář provádět kontrolu OM a lézt za desku, kde je bůhví co, něco tam nechtěně ulomí a zákazník se na něm bude hojit, přestože je to kvůli jeho bordelu. Znám pár elektroměrářů a některá OM jsou vhodná spíš na odpojení a i tak je hodný distributor nechává v provozu a jen pomalu prosí zákazníka, ať s tím něco udělá. Týká se to těch nejhorších případů, nebo úprav v parametrech odběru.
Případný pláč nad tímto je obdobný jako je pláč tazatele, který se na zdejším fóru dočte, že ta koupelna na hliníku bez chrániče, nebo chalupa na kopci bez bleskosvodu je prostě špatně, ale ono to mu to tak prostě funguje léta a ti zloději po něm chtějí, nebo mu vnucují aby si to předělal...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana