Jak revidujete spotřebitelem instalované LED pásky?
Milan Hudec:
U x I je u toho rozvodu kolik?
Jirka Š. Svejkovský:
Věnujte maximální pozornost té části revize, která se obvykle nazývá "Rozsah revize". Podobnou věc bych zařadil do kategorie "lustr". Ten taky žádný revizák zkoumat nebude.
Tomáš Žabka:
Na zmíněné normy se určitě detailněji kouknu ( (poklona) ). Co se týče mnou zmiňované normy, předpokládal jsem, že pokud je v nábytku rozvod 230V a osvětlení tak v CE na tento nábytek by měla být norma ... 7-713. Pokud bych tam měl hledat jinou, určitě budu rád pokud mě navedete. Konkrétně naše firma si koupila velké množství kancelářských stolů vybavených zásuvky 230V, USB 5V (včetně zdroju) a dalších (DVI, HDMI atd.) Pro naši firmu zajištuji příležitostně revize našich budou (instalaci) a kompletní revize spotřebičů. Kam řadíte kancelářské stoly s rozvodem?
Zpět k původnímu dotazu hliníková lišta z LED.
Ze školení od p. Kosmáka si pamatuji jednu z bájných vět do revize, "všechny vývody na osvětlení jsou osazeny (ukončeny) svítidly" , předpokládám, že pokud napíši toto, tak se zároveň automaticky bere, že svítidla jsou usazena v souladu s návodem výrobce. Podle mě, by byl čistý alibizmus napsat, že předmětem revize není umístění svítidel z důvodu nedodání dokumentace ke svítidlům.
Co se týče výkonu u LED to je cca od 5W do 15W/m, osazené zdroje jsou většinou o 20% silnější než potřebný výkon pásků, nicméně nadřazené jištění je standardně 10A, a zdroje se připojují jen L a N, takže RCD 30mA se nemá jak projevit, možná jen když zuhelnatí cesta na kus uzemněného kovu.
Rozvodak:
A co napsat že vývod pro svítidlo je osazen lustrsvorkou?
Trafo a ledky si nainstalovali až po revizi...
Tomáš Žabka:
Asi je to o dohodě s investorem, prostě mu na rovinu říci, že to co vytvořil nejde normativně zhodnotit a zákony v ČR to taky nemají úplně vyřešené. Druhá věc, je to, že úředníky stejně jen zajímá posudek, nečtou obsah zprávy.
Každý to zatím asi řeší jak se dá, s ohledem na to, jak je to provedeno. Pokud je to pěkné a čisté tak určitě není problém, ale když člověk vidí otrhané izolace z drátů a podobné "nevzhlednosti a nepečlivosti" tak si dává bacha.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana