Jak revidujete spotřebitelem instalované LED pásky?

(1/7) > >>

Tomáš Žabka:
Teď nedávno jsem byl požádán o provedení revize v části domu, kde bylo osvětlení provedeno pomocí LED pásku 12V umístěného v hliníkové listě, to celé bylo namontováno na OSB desce, která tvořila strop, zdroj opět na OSB. Instalace byla za RCD 30mA (splněn požadavek 33 2130 na proudový chránič v "částečně dřevěných budovách". OSB jsem našel "D" a "C2".
A teď k dotazu, tím, že někdo osadí zdroj a následně Al lištu a dovnitř dá LED pásek stává se výrobce svítidla,  pokud by to bylo v nějaký almaře, řeknu ať vydá CE na soulad s ČSN 33 2000-7-713 a jsem spokojen, ale jak to udělat, když si to namontuje klasický český kutil na dřevěný strop? Na zdroji neni "F" dobře řeknu podložit a nebo oddálit, ale co s tou lištou na tu nikdo nic nemá a na pásek taky ne. Já jsem jen napsal oddálit od dřevěné konstrukce s tím, že norma toto neřeší a předpis výrobce profilu a LED pásku nebyl předán (naštěstí to nebylo zafrézováno).
Jak to řešíte vy?

Radim Strycharski:
Nelze jednoznačně říct, jestli jde o výrobek nebo instalaci. Případ LEDpásku proměnlivé délky s velkou variabilitou použití je spíše případ instalace, kdy samotný LEDpásek je nejenom zdroj světla, ale zdroj světla určený ke konečnému používání jako svítidlo, takže kombinaci s ostatními komponenty bych už nepovažoval jako součást jednoho výrobku, ale jako instalaci. Jako příklad mohou sloužit bodová svítidla 12 V v sádrokartonové m podhledu. Jsou to zdroje světla sloužící už jako finálová svítidla připojená ke zdroji napájení umístěnému na neurčitém místě.

Takže pokud k LEDpásku nejsou nějaké podrobnější informace, požadoval bych jeho podložení podle ČSN 33 2312 ed. 2 (respektive podložení té hliníkové lišty). Zdroj napájení má být označen značkou podle čl. 559.6 ČSN 33 2000-5-559 ed. 2, nikoliv značkou „F“. Pokud ji nemá, zase bude mít podložku. S ohledem na nejednoznačnos t vztahu zákona č. 22/1997 Sb. na uvedené zařízení bych prohlášení o shodě nevyžadoval (na bodovky 12 V se zdrojem napájení  ho také nikdo nevystavuje). Prohlášení o shodě určitě nesouvisí s normou ČSN 33 2000-7-713, to je norma ryze instalační.

Jiří Schwarz:
Snažím se tomu spíše vyhnout, skončit na zdroji, a pásek brát jako výrobek na malé napětí a pod montáže nedefinovateln ých vlastností se nepodepisovat

Radek Červený:
Jaká je zápalná teplota OSB desky?

Vratislav Fugl1:
Není pojistka jako pojistka a ani OSB jako OSB. Tak např.: Desky OSB Firestop ECO poskytují zároveň pevnost i  požární bezpečnost. Při požáru zároveň zajišťují protipožární celistvost po řádově delší dobu než je tomu např. u desek sádrokartonový ch. Desky OSB Firestop ECO jsou lehčí a pevnější než sádrokarton. Takže dodejte více informací! Bez nich to prostě nejde posunout dále.Je to věštění. No, však to znáte.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana