Podle čeho vybrat typ frekvenčního měniče k čerpadlu?
Jiří_Hrubý:
Citace: Jiří Schwarz 12.09.2018, 20:41
Já bych to dokázal zbastlit, ale pro sebe, ne pro takové profi nasazení, často v extrémních podmínkách (déšť, zatopené sklepy,...)
S polskou "Hondou" pro rozběh 230mm brusky fungovalo docela dobře tohle https://www.dnaelektro.cz/dum-zahrada/elektroinstalace/cestovni-adaptery-a-mezizasuvky/omezovace-nabehovych-proudu/C612975-omezovac-nabehoveho-proudu-as-schwabe-60533-16-a-3680-w
A jestli mají dobráci HERONa, servisáci umí nastavit regulaci tak, aby kalovku zkousla.
Juraj Rojko:
Citace: Martin Kurka 15.09.2018, 15:22
Jeden - dva stupeň ne....
(poklona) za podrobnou odpověď. U něčeho jste potvrdil mé tušení a něco mě nenapadlo, takže je to pro mne přínosné.
(Už delší dobu mám v plánu si předělat změnu rychlosti stojanové vrtačky na řízení měničem. Rád bych to udělal správně se zachováním minimálně původní bezpečnosti. Vzhledem k tomu, že "rozvaděč" současné vrtačky obsahuje jeden miniaturní stykač čínského původu, není laťka příliš vysoko.)
Martin Kurka:
Citace: Juraj Rojko 15.09.2018, 16:30
(Už delší dobu mám v plánu si předělat změnu rychlosti stojanové vrtačky na řízení měničem. Rád bych to udělal správně se zachováním minimálně původní bezpečnosti. Vzhledem k tomu, že "rozvaděč" současné vrtačky obsahuje jeden miniaturní stykač čínského původu, není laťka příliš vysoko.)
Když už se chcete v té vrtačce vrtat - doporučuji použít XPEY611.
První nášlap rozběh po rampě 12sec, plný prošlap rychlý stop STO, následovaný odpadem stykače, nebo Safe Stop, Doběhová rampa po uvolnění nášlapu 2-5sec, (minimum co měnič s rezervou unese bez OV poruchy).
Po uvolnění plného prošlapu nutnost nahození pohonu start tlačítkem. Takže jěště nějaký stupid bezpečnostní modul nouzového zastavení, který pohlídá i přeseknutí či vytržení kabelu ke šlapce a umožní propojit i tlačítko nouzového zastavení.
Volné ruce při vrtání a pomalé navrtávání - to je prostě paráda.
Juraj Rojko:
Citace: Martin Kurka 15.09.2018, 17:27
Když už se chcete v té vrtačce vrtat - doporučuji použít XPEY611...
Díky za inspiraci, to určitě stojí za zvážení. Už jsme dost off-topic, ale když už se to načalo, mohu mít ještě jednu otázku? Co si představujete pod pojmem stupid bezpečnostní modul? Resp. asi vím co si pod tím představujete technicky, ale existuje i nějaká levná, přesto solidní varianta? Kdysi dávno jste myslím někde psal, že existují bezpečnostní moduly s cenou kolem jednoho tisíce. Což je zhruba třetina toho, co nalézám.
Martin Kurka:
No bejvávalo. Máme se mnohem lépe a proto abychom nezastavili pokrok, musíme se mít v postatě mít pořád stejně. Bezpečnostní moduly třídy "stupid" se už v kategorii 3 prakticky nevyrábí a čyřkové nonhighame mají obchodnickou laťku za cca 2000 s daní.
Takže Reer od Rem Technics nebo Zander od Systemeotronic u.
Na tu vrtačku budete potřebovat asi i relélové výstupy, takže Reer AD SRE4C, nebo Zander 472173 SR3C AC/DC 24V.
To jsou taková klasická bezpečnostní relé.
Pokud dnes sáhnete do modernějších s bezpečnostními polovodičovými výstupy (jsou vhodné jen na 24V DC řídící obvody), jejich bezpečnostní funkce funguje tak, že si měří napětí co posílá na výstup. A jako specialitu sepnutý výstup periodicky jehlovitě vypíná. Připojený stykač, nebo relé v jehlách neodpadne, ale pokud měřicí obvod jehlu nezaregistruje, znamená to, že došlo ke nebezpečnému zkratu vodičů na +24V. Pokud je nebezpečný zkrat na 0V, napětí si změří v rozporu nulové a také to vyhodnotí jako závadu vedoucí k vypnutí.
Díky této fintě, která se používá i v protifázi na vstupech (hřibová tlačítka, spínače krytů...) stačí v zapojení podstatně méně bezpečnostních kontaktů, vodičů a výstupních stykačů či výstupních relé.
Takže i když jsou tyto moduly o fous dražší, výlsdně je bezpečnostní obvod mnohem méně košatý a tudíž skoro dvakrát levnější.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana