Podle čeho vybrat typ frekvenčního měniče k čerpadlu?

(1/3) > >>

Michael Stern:

... s konzultací vhodného frekvenčního měniče pro čerpadlo s asynchronním motorem Ebara DWO 200 (400 V; 1,5 kW; 3,7 A; zapojení do hvězdy). Měnič by měl sloužit k řízení otáčet čerpadla manuálním potenciometrem (zhruba jednou za den bude potřeba při jednom úkonu stáhnout otáčky, jinak pojede na max.). Projektant elektroinstala cí mě pří výběru typu odkázal na dodavatele čerpadla, dodavatel specializované ho dodavatele fr. měničů, no a když jsem oslovil několik obchodů, sešly se mi celkem tři tipy na měniče, viz níže.

Mohl by mi prosím kdokoliv poradit, který vybrat? Respektive zda je to jedno nebo by s některým z nich mohl být nějaký výraznější problém? Pokud by bylo potřeba doplnit nějaké další informace (o čerpadlu apod.),  doplním. Předem  (poklona)

CV100-4T-0015G (1.5kW, 3f, 380V),  KINCO 5.856,-
http://eshop.technoline.cz/frekvencni-menice/445845-miniaturni-frekvencni-menic-cv100-4t-0015g-15kw-3f-380v-kinco

CV100-4T-0022G (2.2kW, 3f, 380V),  KINCO 7.216,-
http://eshop.technoline.cz/frekvencni-menice-kinco/445846-miniaturni-frekvencni-menic-cv100-4t-0022g-22kw-3f-380v-kinco

SB200 5A 400 V 10.442,-
http://www.aquacentrum.sk/index.php/ovladacie-jednotky-k-cerpadlam/frekvecne-menice/menice/fr-menic-400v-sb200-do-5-5-a.html

Radek Červený:
Neznám přesně vaše místní podmínky, při kterých je potřeba jednou za den snížit výkon čerpadla. K tomuto asi dobře poslouží každý měnič s analogovým vstupem. Ale co kouknout na čerpadla, které již mají svůj měnič jako součást odladěnou výrobcem čerpadla a dodávají se v kompletu, např. zde: https://www.pumpa.cz/cz/wilo-twi-s-5 Zde výkon čerpadla řídí tlakový snímač na výstupu vody s lineárním výstupem, který plynule řídí čerpadlo.

Jiří Schwarz:
Radku, zdá se, že máš přehled.
Elektrocentrál a s výkonem cca 5kW, výstup 1f i 3f.
Náhrada za silnější by byl problém (vozidlo dobrovolných hasičů, volný prostor je daný)
A 1f čerpadlo se jmenovitým výkonem 1250W se nechce rozebíhat i když centrála má psaný max. proud 8A, centrála hlásí přetížení a shazuje výkon.

Nemáš tip na nějaký softstart pro takový relativně malý výkon?
Já bych to dokázal zbastlit, ale pro sebe, ne pro takové profi nasazení, často v extrémních podmínkách (déšť, zatopené sklepy,...)

Radek Červený:
Jirko, softstarty mě zatím v praxi celkem míjejí, tak Tě budu muset zklamat. Ale kovaný odborník je Luboš Kastner, občas jsem nějaké specialitky konzultoval s ním.

Martin Kurka:
To Stern:
Vámi vybrané měniče nejsou ekonomicky vhodné.
1) U standardního použití měniče nemá žádný smysl použít výkonnější měnič, než motor.

2) Čerpadlo je pohon s kvadratickou charakteristik ou - odstředivá čerpadla a ventilátory . Proto výrobci umí dodat měniče pro čerpadla, které jsou jakoby výkonově o stupeň nižší, protože jim stačí menší rezerva proudu v nízkých otáčkách, A hlavně jsou tyto měniče o ten jeden stupeň levnější. Navíc bývají jednoduše připraveny pro řízení čerpadel a ušetříte si složitější nastavování parametrů.

3) Frekvenční měniče s jednofázovým napájením jsou o 10-30% levnější, lze-li motor čerpadla přepojit do D na 2x230V, je výsledek ekonomicky vhodnější a prostorově většinou i menší (menší rozvaděč).

4) Zdánlivě vyšší cena malých značkových měničů (ABB, Schneider, Siemens, Lenze...) proti čínským je ve skutečnosti s čínskými shodná, protože čínské měniče nemají v sobě žádný odrušovací filtr a jejich vstupní usměrňovač má tak špatné PFC, že jak nárazový zapínací proud měniče, tak úroveň prodových špiček při ustáleném provozu již v neprůmyslových podmínkách způsobí nemožnost provozu bez doinstalce vstupní tlumivky a odrušovacího filtru. Prostě známá čínská finta, levná cena kterou musí zákazník stejně zvýšit na svoje náklady, svůj čas a svou erudici. 

5) Nejste-li v měničích kovaný, nechte si dodat měnič od pohonářské firmy. V Brně doporučuji Adtec. Ušetříte, protože jej vyberou na míru, dodají vám jej nastavený a připravený pro váš účel. Nemusíte kupovat třeba drahý ovládací panel a máte za cenu noname měniče značkový, s možností servisu od dodavatele, který ví co dělá. Případně vám pohonáři vymluví i nějakou aplikační botu, kterou byste mohl čerpadlo zničit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana