Může prodlužka způsobovat shození jističe?
Jan P:
Mám bourací kladivo Scheppach AB1600 (1600W), které když použiji přes prodlužku (gumový kabel 3x2,5 25m), tak se rozběhne cca. na 2vteřiny a poté dojde ke shození jističe pro zásuvku (B16), chránič vždy ok. Při použití bez prodlužky funguje bez potíží i když dostane víc naloženo.
Prodlužku jsme proměřil multimetrem jestli nemá nějaký přechoďák. Když tu stejnou prodlužku použiji k jiným spotřebičům (svař. invertor, pila, míchačka), problém není a to některé motory mají vyšší příkon než 1600W a rozbíhají se navíc zatížené (míchačka).
Stejně tak nerozhoduje, když to zapojím do jiného okruhu zásuvek.
V čem může být problém? Myslel jsem, že délka vodičů v prodlužce by tomu padání jističů měla spíše "pomoct zabránit".
ACEOF ACES:
Prodlužka dlouhá 25metrů by měla mít odpor každého vodiče asi do 0,3ohmů.
Jan Franěk:
Multimetrem toho mnoho nezměříte.
Může jít o vadný spoj v té prodlužce a "jiskření" na něm může vést až k vybavení jističe. Ale to jen hádám.
Hugo K.:
Zajímalo by mne jak se bourací kladivo bude chovat připojené na jiné prodlužovačce.
Jiří Schwarz:
Jističe mají nějaké vlastnosti a nějak reagují na krátké větší přetížení a jinak na menší dlouhé ...
Už jsem se s tím setkal, ale ne u bouracího kladiva, to byla PC sestava.
Při zapínání ne vždy, ale ve většině případů vypadl jistič. Staré rozvody, ale připraven nový jistič, s ohledem na rozvody B10
Musel se zapínat nejprve PC a pak monitor (CRT 17´)
Po výměně rozvodů (a zlepšení impedančních poměrů) jsem čekal že to bude padat ještě ochotněji.
Ale opak byl pravdou. Pravděpodobně díky menší impedanci smyčky byla špička kratší (rychleji se nabily kondenzátory ve zdrojích) a jističi už ta kratší špička nevadila.
A možná to s tím motorem bude podobné...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana