Má cenu se předzásobit k zákazu halogenových žárovek?

(1/9) > >>

Pavel S. K.:

Dočetl jsem se, že EU zakáže dovoz a výrobu halogenových žárovek od září 2018.
Doprodej zásob poběží dál.

Náhradou mají být LED žárovky.

Jelikož je mi halogen svým svitem je příjemný (stolní lampa G4),  a používám jej na příležitostné osvětlování zahrady (reflektory R7s),  rozhodně chci halogen používat dál.

Prosím o radu - jestli se mám předzásobit, nebo jestli budou halogenové žárovky vyráběny i dále podobně jako žárovky E27 - jako "tepelný zdroj"?

Jiří_Hrubý:
Rozdíl mezi topnou koulí asijské produkce a edisonkou z černého trhu, od překupníků či z vlastních  tajných zásob, ukrytých před úředníkem, je především v životnosti. Alespoň několik pokusných nasazení 100W topné koule noname výrobce mne v tom utvrdilo. Větší část se po našroubování a následném záblesku naplnila mlhou, přes kterou nebylo vidět světlo a kupodivu už ani netopila :D
Máte-li osvědčenou značku s vyzkoušenou životností, je vhodnější se touto předzásobit, protože budou-li nuceni renomovaní výrobci ukončit produkci, trh sice nezkolabuje, ale bude zaplaven čínským shitem...

Jiří Schwarz:
Pokud jde o klasické žárovky, lepší než na černo prodávaný šmejd z tržnice jsou oficiálně prodávané žárovky pro průmyslové použití nebo semaforové žárovky...
Snad ještě nějaký čas budou...

Vzhledem k tomu, že se takové zboží jako žárovka "nakazí",  tak nějaký ten kousek v zásobě nikdy nevadí  :D

Otakar Dosbaba:
Takže zanedlouho už fakt nebude co našroubovat do hledištních lustrů v "historických" sálech divadel a kulturních domů! No paráda... >:(
Tak trochu jsem doufal, že se toto nařízení nakonec neuplatní, jelikož se stanou halogenky díky "LEDkám" víceméně okrajovou záležitostí a tak nepříliš velký podíl na trhu už nebude mít zásadní vliv na množství CO. Proč, sakra, nemůže ale existovat určitá výjimka?!?
Existují sice dobré napodobeniny klasických žárovek, dokonce i s funkcí DIM TO WARM (LED Filament v kombinaci 2700 + 1800°K, dokonce se vyrábějí "vlákna" i s Ra 90),  ale:
- pověsit několik desítek "ledžárovek" na klasickou tyristorovou regulaci dost dobře nelze
- DIM TO WARM v počtu několik set kusů je extrémně nákladnou záležitostí
- nestmívá to plynule až do nuly

Miroslav Minařík:

Vzpomínám si jak vBrně byl nedostatek Naturalu. Lidé se předzásobovali tak, že ten benzín skladovali ve vaně v koupelně.
 o:-)
Pak mouka, káva, žárovky ...
Není nakonec lepší se na to úplně vykašlat? Už nemáme dálnopis, telegram, gramofon, magneťáky a čert ví, co ještě. Když za 50 let někomu budete popisovat problém předzásobování čehokoliv, nikdo neuvěří.
 (dance)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana