Která ČSN pojednává o připojování velkých spotřebičů v kuchyni?

<< < (7/8) > >>

Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec  25.08.2018, 23:18

Většinou na/pod zadním deklem je svorka cca na průřez 4-10 se symbolem stromečku, mnohdy se přehlédne.
Electrolux, Bosch, Gorenje, na další nevzpomenu.

Jelikož se dnes už jen tak k instalaci sporáku nedostanu, můžeš to Milane někde vyfotit a hodit to sem. Nikdy jsem si takové svorky nevšiml.

František Šohajda:
Citace: Václav Třetí  25.08.2018, 22:51

Co se týká vnější svorky pro uzemnění a ochranné pospojování u sporáků pro domácnost, tak stejně jako kol. Horský, neznám výrobek, který by ji měl. Ať vzpomínám třeba i na tříplotýnkový sporák s troubou Elektro-Praga z počátku 50. let.

Pokud nemá výrobek průmyslově montovánu (a testovánu s výrobkem)svorku pro och. pospoj. tak se nikdy nespojuje!!
Znám rádo-by odborníky co vyvrtají díru někde v plechu nebo na noze spotřebiče pro och.posp. (zle)
Vždy to píši do RZ! Nemá takové och. pospojení na přístroji domácky vyráběné co dělat!!

Jan Franěk:
Citace: Vít Rotrekl  25.08.2018, 18:06

A viděl jsi to už někdy? Já ne. i Když moje praxe je o proti tobě a Horácovi o nějakej kousek kratší...

Jo, viděl. Často právě na vesnici, nebo v bytech s plynovým sporákem. Občas přizemnění končilo jen ve sporákovce, na stejné svorce jako PEN a odtud to šlo gumákem 4x4 ke sporáku. Jindy byl vodič CY (vyjímečně Al) vyveden ze zdi za sporákem. Párkrát jsem taky viděl přizemnění omotané okolo gumáku, napojené ze sporákovky. Občas ulomený, ale většinou připojený. Zajímavé je že to bylo vždy podle oblasti. Nebylo to pravidlem, ale potkával jsem to poměrně často. Dnes už to ve svém okolí nemám. Za posledních cca 20 let se toho prostě v domácnostech mnoho změnilo.

Václav Třetí:
Citace: Milan Hudec  25.08.2018, 23:18

Většinou na/pod zadním deklem je svorka cca na průřez 4-10 se symbolem stromečku, mnohdy se přehlédne.
Electrolux, Bosch, Gorenje, na další nevzpomenu.

To ovšem bývá vnitřní sesvorkování zemnících vodičů od jednotlivých ploten, top. tělísek trouby, motorku grilu a panelu spínačů a nebývá tento bod zakreslen v návodu na připojení jako dostupná svorka pro připojení pospojování.

Dnes se také u většiny vestavných panelů žádné kryty nedemontují při připojování, svorkovnice je přístupná zvenku pod víčkem. Rozdělání krytů by znamenalo ztrátu záruky.

Milan Hudec:
Jak bude možnost, tak pošlu foto.
Vždy se jednalo o prázdnou svorku se symbolem stromečku a v návodu větu, že spotřebič musí být uzemněn, typicky Electrolux.
Je pravdou, že si v návodech nepamatuji na další rozkreslení a popis oné svorky.
Jistou logiku jsem našel ve skutečnosti, že ona přídavná svorka "spojovala" ty neživé části, které nejsou s ochrannou svorkou pro kabel spojeny řádně, ale přes samořezné vruty.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana