Která ČSN pojednává o připojování velkých spotřebičů v kuchyni?

<< < (8/8)

Jiří Schwarz:
Citace: Václav Třetí  25.08.2018, 22:51

Co se týká vnější svorky pro uzemnění a ochranné pospojování u sporáků pro domácnost, tak stejně jako kol. Horský, neznám výrobek, který by ji měl. Ať vzpomínám třeba i na tříplotýnkový sporák s troubou Elektro-Praga z počátku 50. let.

Škoda, že jsem si to nevyfotil.
Já jsem se s tím nesetkal u "starého" spotřebiče, ale u nového sporáku se spoustou elektronicky řízených funkcí...
Bylo to individuálně přivezené ze zahraničí, takže k tomu nebyl český návod a z anglického (německé bláboly nepovažuji za návod použitelný pro technika) se dalo v popisu připojení vyčíst něco o bezpečnosti ale i o dodržení požadavků na EMC.

Václav Třetí:
Já samozřejmě neříkám, že to nemůže existovat. U zařízení s nějakou pulsní regulací výkonu, nebo naopak s vysokou citlivostí řídící elektroniky to může být užitečné nebo i nutné.

Také záleží pro jakou zemi to bylo původně určené, při individuálních dovozech se sem dostanou různé technické kuriozity určené pro jiná napětí i různá zapojení sítí.

Např. v severských zemích se vyskytují sítě 3x230V zapojené do trojúhelníka, tudíž nemají střední vodič a nemohou nulovat, pak je zemnění jediným možným řešením. Navíc tam bývá zemnění použito pouze v prostorách, kde se předpokládá zvýšené nebezpečí a v místnostech jako obývák a ložnice se používá pouze rozvod s pracovními vodiči a zásuvky bez ochranných kontaktů. Pak je celkem logické, že i na sporáku bude zemnící kontakt vyveden jako samostatný vnější bod. Také se potýkají s kvalitou uzemnění v zamrzlém terénu.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana