Která ČSN pojednává o připojování velkých spotřebičů v kuchyni?
Václav Třetí:
Co se týká vnější svorky pro uzemnění a ochranné pospojování u sporáků pro domácnost, tak stejně jako kol. Horský, neznám výrobek, který by ji měl. Ať vzpomínám třeba i na tříplotýnkový sporák s troubou Elektro-Praga z počátku 50. let.
Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí 25.08.2018, 22:41
Tak fungoval napěťový chránič, který se již asi 30 let nepoužívá, protože jeho funkce je velice ovlivňována nahodilým uzemněním spotřebiče, kdy dojde vlastně k částečnému nebo úplnému zkratování napěťové cívky a znemožnění funkce chrániče.
Proudový chránič vyhodnocuje velikost unikajícího proudu mimo obvod pracovních vodičů, tedy buď do ochranného vodiče nebo nedej bože do obsluhy. Zajišťuje tedy výrazně spolehlivější ochranu.
Jednofázové proudové chrániče existují i v provedení kombinovaném s jističem v jednom celku, třífázové provedení jsem ještě nezaznamenal.
Mrkněte pro rozšíření obzoru na řadu Eaton X efect, je jich tam mraky :)
Václav Třetí:
Citace: Kastner Lubomír 25.08.2018, 19:24
Páni kolegové. Před pár dny jsem osobně viděl projekt na elektroinstala ci RD, kde projektant pro celou kuchyni nakreslil jen dva zásuvkové okruhy, pro sporák, a pro elektrokotel 10 kW kabel 3x1,5. A mimo fíčko jen pro světlo v koupelně. A to byl prosím projekt velké projekční kanceláře. A když jsme se dotazoval na správnost, bylo mi řečeno, že zbytek udělá automaticky elektrikář.
To je běžná praxe projektantů lepičů. Každý projekt slepí z předem připravených mustrů uložených v počítači, které možná mírně přiupraví. Obvykle se tyto projekty samy prozradí spoustou chyb, např. špatně navrženým rozvaděčem. Až mu nečekaně odejde počítač se zásobou "obrázků", tak může zrušit živnost a jít po žebrotě.
Václav Třetí:
Citace: Milan Hudec 25.08.2018, 22:54
Mrkněte pro rozšíření obzoru na řadu Eaton X efect, je jich tam mraky :)
V rozvaděči jsem ho ještě nepotkal.
Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí 25.08.2018, 22:51
Co se týká vnější svorky pro uzemnění a ochranné pospojování u sporáků pro domácnost, tak stejně jako kol. Horský, neznám výrobek, který by ji měl. Ať vzpomínám třeba i na tříplotýnkový sporák s troubou Elektro-Praga z počátku 50. let.
Většinou na/pod zadním deklem je svorka cca na průřez 4-10 se symbolem stromečku, mnohdy se přehlédne.
Electrolux, Bosch, Gorenje, na další nevzpomenu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana