Která ČSN pojednává o připojování velkých spotřebičů v kuchyni?
Milan Hudec:
Citace: Pavel Horský 25.08.2018, 07:59
No to určitě není ?
To ovšem podstatně snižuje možný výběr spotřebičů (sporáků, indukcí a pod.).
Mnohé z nich mají předepsáno v návodu zemnění a i pro toto svorku někde zespoda na šasi.
Předpokládám, že je to vypořádání se se zvýšeným unikajícím proudem, EMC a pod.
Pavel Horský:
No tak ve svém věku již mohu říci, že jsem za svoji dosavadní profesní kariéru zapojil opravdu dost sporáků a kromě velkokapacitní ch kuchyní, kde jsou profi sporáky, jsem se ještě nesetkal s požadavkem na pospojení sporáku.
Ostatně, ve velkokapacitní ch kuchyních jsou také jiné VV, které se např. v kuchyních RD neurčují.
https://www.mora.cz/data/servis/navody-k-obsluze/sporaky/ec575.pdf
file:///C:/Users/Vlastnik/Downloads/EKC_5001.pdf
Zde se píše
Tento spotřebič musí být uzemněn.
Žlto-zelený uzemňovací kábel nesmie byť
spínačom prerušovaný.
Upozornenie: Uzemňovací vodič musí byť
približne o 2 cm dlhší než živý a nulový vodič.
To napovídá něco málo o neodbornosti člověka, který sestavuje návod ;)
Evidentně mluví o vodiči PE a ne o samostatném vodiči ochranného pospojení.
A tak je to i v ostatních návodech.
Zatím jsem si nikde nevšiml, že by byl požadován samostatný vodič ochranného pospojení.
file:///C:/Users/Vlastnik/Downloads/N%C3%A1vod%20CZ.pdf
https://www.obchody24.cz/items/gorenje/kombinovane-sporaky/939954/sporak-komb-gorenje-k-7706-w-bily-nas-soubor-939954.pdf
atd. atd. atd.
Jan Franěk:
Souhlasím s Pavlem Horským. Dovolím si domnívat se že pospojení sporáku v běžné domácnosti, skončilo spolu s instalacemi TN-C a Al rozvody. Tam to mělo ještě velký smysl.
Vít Rotrekl:
Citace: Jan Franěk 25.08.2018, 16:49
Souhlasím s Pavlem Horským. Dovolím si domnívat se že pospojení sporáku v běžné domácnosti, skončilo spolu s instalacemi TN-C a Al rozvody. Tam to mělo ještě velký smysl.
A viděl jsi to už někdy? Já ne. i Když moje praxe je o proti tobě a Horácovi o nějakej kousek kratší...
Milan má rád maximalistické řešení.
Milan Hudec:
Tak ono pár metrů desítečky vodiče nikoho nezrujnuje a je jistota připojení zemní svorky spotřebičů.
Ještě doplním:
U těchto spotřebičů mnohdy po letech užívání naměříme celkem vysokou hodnotu unikajícího proudu a je nanejvýš vhodné tuto skutečnost mít pod kontrolou od počátku, situaci lze vyřešit také legislativně formou poučení zákazníka, že dílo je provedeno na knop a v budoucnu nemusí splňovat....., nicméně tento přístup bych já coby zákazník neakceptoval, jde skutečně o stokorunu/y..
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana