Která ČSN pojednává o připojování velkých spotřebičů v kuchyni?

<< < (4/8) > >>

Milan Hudec:
Citace: Pavel Horský  25.08.2018, 07:59

No to určitě není ?

To ovšem podstatně snižuje možný výběr spotřebičů (sporáků, indukcí a pod.).
Mnohé z nich mají předepsáno v návodu zemnění a i pro toto svorku někde zespoda na šasi.
Předpokládám, že je to vypořádání se se zvýšeným unikajícím proudem, EMC a pod.

Pavel Horský:
No tak ve svém věku již mohu říci, že jsem za svoji dosavadní profesní kariéru zapojil opravdu dost sporáků a kromě velkokapacitní ch kuchyní, kde jsou profi sporáky, jsem se ještě nesetkal s požadavkem na pospojení sporáku.
Ostatně, ve velkokapacitní ch kuchyních jsou také jiné VV, které se např.  v kuchyních RD neurčují.

https://www.mora.cz/data/servis/navody-k-obsluze/sporaky/ec575.pdf

file:///C:/Users/Vlastnik/Downloads/EKC_5001.pdf

Zde se píše

Tento spotřebič musí být uzemněn.
Žlto-zelený uzemňovací kábel nesmie byť
spínačom prerušovaný.
Upozornenie: Uzemňovací vodič musí byť
približne o 2 cm dlhší než živý a nulový vodič.

To napovídá něco málo o neodbornosti člověka, který sestavuje návod  ;)
Evidentně mluví o vodiči PE a ne o samostatném vodiči ochranného pospojení.

A tak je to i v ostatních návodech.
Zatím jsem si nikde nevšiml, že by byl požadován samostatný vodič ochranného pospojení.

file:///C:/Users/Vlastnik/Downloads/N%C3%A1vod%20CZ.pdf

https://www.obchody24.cz/items/gorenje/kombinovane-sporaky/939954/sporak-komb-gorenje-k-7706-w-bily-nas-soubor-939954.pdf

atd. atd. atd.

Jan Franěk:
Souhlasím s Pavlem Horským. Dovolím si domnívat se že pospojení sporáku v běžné domácnosti, skončilo spolu s instalacemi TN-C a Al rozvody. Tam to mělo ještě velký smysl.

Vít Rotrekl:
Citace: Jan Franěk  25.08.2018, 16:49

Souhlasím s Pavlem Horským. Dovolím si domnívat se že pospojení sporáku v běžné domácnosti, skončilo spolu s instalacemi TN-C a Al rozvody. Tam to mělo ještě velký smysl.

A viděl jsi to už někdy? Já ne. i Když moje praxe je o proti tobě a Horácovi o nějakej kousek kratší...

Milan má rád maximalistické řešení.

Milan Hudec:
Tak ono pár metrů desítečky vodiče nikoho nezrujnuje a je jistota připojení zemní svorky spotřebičů.
Ještě doplním:
U těchto spotřebičů mnohdy po letech užívání naměříme celkem vysokou hodnotu unikajícího proudu a je nanejvýš vhodné tuto skutečnost mít pod kontrolou od počátku, situaci lze vyřešit také legislativně formou poučení zákazníka, že dílo je provedeno na knop a v budoucnu nemusí splňovat.....,  nicméně tento přístup bych já coby zákazník neakceptoval, jde skutečně o stokorunu/y..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana