Je v pořádku instalace aktivního jímače na objektu zařazeného do LPS II?
Vít Rotrekl:
Citace: Petr Pěčonka 18.08.2018, 18:55
Dobrý podvečer pánové,
jsem teď na jedné stavbě, kde jsi investor vybral aktivní jímač. Jedná se o velkou stavbu. Projektant na otázku, kdo bude revidovat aktivní jímač odpověděl, že realizační firmy, které realizují nebo dodávají aktivní hromosvody mají revizní techniky, kteří to zrevidují.
Co na to jako hlavní subdodavatel elektra mám říct? Plánované jsou dva svody s drátu Cu 8.
Nevím jak se k tomu postavit
ČSN EN 62 305-3 ed.2 Z1, to celkem stačí na to abych návrh jedné aktivní bambule smetl ze stolu. S tím, že to nebude odpovídat požadavkům ČSN EN 62 305.
Případně, ať vám doloží veškerou dokumentaci - výpočet dostatečné vzdálenosti, ochranné úhly. A uvidíte, že je s odkazem na výše uvedené smetete ze stolu protože to nevyhoví.
Pokud jste vy zodpovědný za celou část elektro, včetně hromosvodu, tak buď budete tvrdej a neprojde to přes vás. Nebo lehce vyměknete a zkusíte se nějak vymanit ze smlouvy, že za něco co je v rozporu z ČSN nehodláte nést jakoukoliv zodpovědnost. Ale bude to asi těžký.
František Šohajda:
Citace
Jedná se o velkou stavbu. Projektant na otázku, kdo bude revidovat aktivní jímač odpověděl, že realizační firmy, které realizují nebo dodávají aktivní hromosvody mají revizní techniky, kteří to zrevidují.
Už jsem viděl pár takových VRZ a už tam píšou malinkatým písmem pod hlavní stranou že neodpovídá ČSN 62 305 ! Jako poznámka! Ale toho si moc lidí nevšimne,je to pod čarou , jako u smluv! (zle) Tak že taková VRZ je na "utření".... :o Stavební úřad si to nikdy nevšimnul!!
Milan Hudec:
Citace: Petr Pěčonka 18.08.2018, 18:55
Dobrý podvečer pánové,
jsem teď na jedné stavbě, kde jsi investor vybral aktivní jímač. Jedná se o velkou stavbu. Projektant na otázku, kdo bude revidovat aktivní jímač odpověděl, že realizační firmy, které realizují nebo dodávají aktivní hromosvody mají revizní techniky, kteří to zrevidují.
Co na to jako hlavní subdodavatel elektra mám říct? Plánované jsou dva svody s drátu Cu 8.
Nevím jak se k tomu postavit
Zejména jste povinnen konat a ve vašem zájmu prokazatelně.
Tj.včas upozornit na možnost porušení české legisl. Investora/provozovatele, dozorový orgán a policii.
Ještě pozor jestli stavba nespadá pod Zákon o hl.městě, pak je vše jinak.
Petr Pěčonka:
(poklona) vám,
už to řeším jak z projekcí, tak z investorem. Investor a stavba to mají na háku, když to projektant naprojektoval tak to chtějí.
Já tedy po nich požaduji výpočet a technickou zprávu od hromosvodu. Stále jim opakuji, že to nesplňuje podmínky EN 62 305. Uvidíme co mi k tomu dá projekce. Pak vám to nasdílím
Pavel Horský:
Tak na to jsem docela zvědavý. Můžete mi poslat co to je za projektanta včetně jeho kontaktu? Email: horac@podborany.cz
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana