Opravdu může blesk iniciovat poškození mostní konstrukce?
Jirka Š. Svejkovský:
Okolo půlnoci svítila obloha prakticky trvale. Tolik CC blesků jsem už dlouho neviděl. CG jenom občas, ale vzhledem ke vzdálenosti cca 30 km za hora a jsem to i čekal.
Vojtěch Běhunčík:
Citace: Jiří Kubík 16.08.2018, 09:04
... všichni projektanti, kteří mosty z předpjatého betonu
navrhují a ti, kdo to schvalují, by měli být stíháni za veřejné ohrožení.
Zavřít napnuté ocelové lano z pochybného materiálu do korozní komory
bez možnosti kontrol a výměny a doufat, že vydrží stejně napjaté minimálně
100 let je zločin ...
Obálka temelínských reaktorů (kontejnment) je rovněž z předpjatého betonu, předepjatá ocelovými lany. Na nedostatek kontrol si však nemůže stěžovat (navrhovali jsme tam několik nezávislých systémů.) Blízký most přes rybník Jordán v Táboře je rovněž z předpjatého betonu. To jsou všechno krásně navrhnutá díla, technicky dobře provedená. Když chce ovšem architekt být za každou cenu originální (viz Mariánský most v ˇUstí nad Labem), pak se nedá nic dělat. Technik už nemůže než pokud možno zmírnit nedostatky špatného návrhu.
P.S.
Přečtěte si také dnešní článek "Proč padají dálniční mosty?" - rozhovor na 3w(tečka)novarepublika(tečka)cz
Vojtěch Běhunčík:
ˇUstí = Ústí
Jiří Kubík:
Tady to je také zajímavé.
https://video.aktualne.cz/dvtv/blesk-most-v-janove-neskolil-mohla-na-nem-postupne-praskat-l/r~712dfc1ea0a211e8a4d90cc47ab5f122/?utm_source=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_content=default&utm_term=position-0&utm_campaign=Aktualne
Vít Rotrekl:
Přečetl článek a shédnul video.
Suché konstatování: Ten článek mě přijde jak z Dikobrazu nebo podobného periodika. V podstatě jsem se dozvěděl, že jsou všichni, od vlády až po posledního ukrajince, co dělají na stavbách pro ŘSD mafiáni. A nic jiného jsem se nedozvěděl.
Na proti tomu ten video rozhovor je věcný, k věci a srozumitelný.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana