Vznikne při použití kontaktní pasty u Cu a Al vodiče ve wagosvorce článek?
Honza Veselý:
Mám pocit že elchem napětí tam bude vždycky, protože to vzniká i když kovy nejsou v přímém kontaktu. Já měl vždy pocit, že různé pasty/specializované svorky/ jsou tam proto, aby vlivem elchem nedocházelo k přenosu materiálu
(Na jednom kontaktu/kovu pak vzniká jakoby návarek, hrbolek, který tlačí do druhého kontaktu/kovu, tím oddaluje svorky od sebe, tím větší proud se přes něj soustředí, tím rychleji roste(protože se lokálně přehřívá a tak se molekuly kovu lépe stěhují), až se spoj dočista rozpadne, a současně že ta pasta brání tvorbě špatně vodivých oxidů).
...
Prostě že pasta elchem napětí jako takovému nebrání, ale brání těm následkům. Ale je to jenom taková má "vnitrohlavová" teorie.
...
Milan Hudec:
Citace: Fuk Tomáš 05.08.2018, 20:51
To snad udělal výrobce, ne?
Když už se tady operuje tím Cu vodičem - ten je z tohoto pohledu nepodstatný, nijak do elektrochemick ých dějů na Al vodiči nevstupuje.
Jediné podstatné je chování Al vodiče v té kovové svorce, a svým pokusem jsem se pokusil ověřit, že má všechny předpoklady chovat se tam mravně.
P.S. elektrochemick é napětí článku Al-svorka odhaduji na cca 2 V, takže proti tomu úbytek napětí na přechodovém odporu při DC provozu v úrovni 100 mV je naprosto nezajímavý.
Řekl bych že právě Cu tam bude rozhodující, pokud by se tedy pasta chovala coby elektrolyt, nebo by tam nebyla vůbec a tuto funkci převzala vzdušná vlhkost.
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec 06.08.2018, 11:00
Řekl bych že právě Cu tam bude rozhodující, pokud by se tedy pasta chovala coby elektrolyt, nebo by tam nebyla vůbec a tuto funkci převzala vzdušná vlhkost.
Podle této teorie by na to měl vliv i materiál zemniče u distribučního trafa. (no)
Milan Hudec:
Pokud budu sousedit s trafačkou s FeZn zemí a já k tomu použiji Cu v dostatečném množství, tak jejich zemniče brzo degradují, Wago je v podstatě ten stejný případ v malém.
Stejně tak střecha z pozinkovaného plechu s vrchlíkem z Cu plechu, byť propojeny pouze vlhkem......
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec 06.08.2018, 11:32
Pokud budu sousedit s trafačkou s FeZn zemí a já k tomu použiji Cu v dostatečném množství, tak jejich zemniče brzo degradují, Wago je v podstatě ten stejný případ v malém.
Jestli tím “použiji Cu v dostatečném množství” myslíš Cu zemnič, tak to je srovnatelné s Wago svorkou hluboko ponořenou do vody. Pouhá zvlhlá svorka nestačí - veškerá elektrochemie by se vyřádila mezi Al vodičem a svorkou, a Cu vodič by zůstal intaktní (cesta nejmenšího odporu).
Já jsem měl na mysli vliv materiálu zemniče u trafa na Cu vodič PEN ve tvém domácím HR. Nulový vliv.
Citace: Milan Hudec 06.08.2018, 11:32
Stejně tak střecha z pozinkovaného plechu s vrchlíkem z Cu plechu, byť propojeny pouze vlhkem......
To je ten Cu vrchlík dokonale izolovaný? V řádu 100 MΩ? Jak to zařídíš? Dáš ho na vn izolátory a budeš je chodit mýt?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana