Vznikne při použití kontaktní pasty u Cu a Al vodiče ve wagosvorce článek?

(1/4) > >>

Milan Hudec:
Spíše prosba na kolegy kteří jsou vybaveni citlivým MP.
Do WAGA Cu a Al vodič, kontaktní pastu a změřit.

Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec  05.08.2018, 10:24

Do WAGA Cu a Al vodič,  kontaktní pastu a změřit.

Vzhledem k tomu, že jsou dotyčné kovy galvanicky spojeny, při takovémto měření si leda zkontroluješ,  jestli je měřák správně vynulovaný. Leda v případě,  že by kontaktní body byly na různých teplotách, naměřil bys nějaké termoelektrické napětí.
K elektrochemické korozi dochází tehdy, kdy jsou dva různé kovy spojeny jednak galvanicky, jednak prostřednictvím nějakého elektrolytu. Zkusil jsem tedy na koleně prubnout, jak moc kontaktní pasta Wago elektrolytuje.
Aplikoval jsem to na kombinaci mosaz-nerez (hliník je k tomu dost obtížně použitelný,  protože by se musela v ochranné atmosféře odleptat povrchová zoxidovaná vrstva, a pak, stále ještě v ochranné atmosféře, dělat pokusy).

Kapka vody z vodovodního kohoutku (PVaK) na nerez podložce, Ms banánek zapíchnutý do té kapky - odpor 2-3 MΩ,  elchem. napětí cca 300 mV. Když jsem kapku banánkem propíchl, až došlo ke kontaktu, spadlo vše na nulu.

Totéž s kapkou té kontaktní pasty - odpor >20 MΩ,  elektrochemické napětí <0,1 mV při zátěži 10 MΩ (pod rozlišovací schopností mého měřáku). Když jsem kapku propíchl banánkem, až došlo ke kontaktu, nic se nezměnilo. Musel jsem přitlačit, aby došlo k elektrickému kontaktu. (Ve Wago svorce je aplikován tlak podstatně větší.)

Řekl bych tedy, že dotyčná kontaktní pasta je nevodivá,  neelektrolytic ká,  a vyslovil bych navíc hypotézu, že jednak brání přístupu vzdušné vlhkosti k vodičům, a druhak že svým složením nenarušuje stabilitu oxidové vrstvy na povrchu Al vodiče (kterážto rovněž brání elektrochemickým proudům).

P.S. co se týče té vzdušné vlhkosti, použitá kontaktní pasta byla cca 6 let stará,  v nezašpuntované injekční stříkačce, tedy dostatečně dlouho vystavená vzdušné vlhkosti.

František Šohajda:
Citace

Do WAGA Cu a Al vodič, kontaktní pastu a změřit.

Má to jednu vychytávku !
WAGO (ať od kteréhokoliv výrobce -kopie) je jinak konstruovávána .
Ve WAGU nikdy nebudeš mít Cu na Al v přímém dotyku ! Je tam přechod z jiného kovu který článek  ruší! (dance)

Milan Hudec:
Právě proto se ptám na tu pastu jak dalece se chová elektrolyticky .
Kovy nemusejí být v přímém kontaktu, tj.velký omyl.
Dobře je problém viditelný např.na střechách z různých materiálů x materiálů hřebů a pod.

Milan Hudec:
Citace: Fuk Tomáš  05.08.2018, 12:06

Vzhledem k tomu, že jsou dotyčné kovy galvanicky spojeny, při takovémto měření si leda zkontroluješ, jestli je měřák správně vynulovaný. Leda v případě, že by kontaktní body byly na různých teplotách, naměřil bys nějaké termoelektrick é napětí.
K elektrochemick é korozi dochází tehdy, kdy jsou dva různé kovy spojeny jednak galvanicky, jednak prostřednictví m nějakého elektrolytu. Zkusil jsem tedy na koleně prubnout, jak moc kontaktní pasta Wago elektrolytuje.
Aplikoval jsem to na kombinaci mosaz-nerez (hliník je k tomu dost obtížně použitelný, protože by se musela v ochranné atmosféře odleptat povrchová zoxidovaná vrstva, a pak, stále ještě v ochranné atmosféře, dělat pokusy).

Kapka vody z vodovodního kohoutku (PVaK) na nerez podložce, Ms banánek zapíchnutý do té kapky - odpor 2-3 MΩ, elchem. napětí cca 300 mV. Když jsem kapku banánkem propíchl, až došlo ke kontaktu, spadlo vše na nulu.

Totéž s kapkou té kontaktní pasty - odpor >20 MΩ, elektrochemick é napětí <0,1 mV při zátěži 10 MΩ (pod rozlišovací schopností mého měřáku). Když jsem kapku propíchl banánkem, až došlo ke kontaktu, nic se nezměnilo. Musel jsem přitlačit, aby došlo k elektrickému kontaktu. (Ve Wago svorce je aplikován tlak podstatně větší.)

Řekl bych tedy, že dotyčná kontaktní pasta je nevodivá, neelektrolytic ká, a vyslovil bych navíc hypotézu, že jednak brání přístupu vzdušné vlhkosti k vodičům, a druhak že svým složením nenarušuje stabilitu oxidové vrstvy na povrchu Al vodiče (kterážto rovněž brání elektrochemick ým proudům).

P.S. co se týče té vzdušné vlhkosti, použitá kontaktní pasta byla cca 6 let stará, v nezašpuntované injekční stříkačce, tedy dostatečně dlouho vystavená vzdušné vlhkosti.

Díky.
Žil jsem v domění že pasta je tvořena zinkem s "vazelínou" tudíž vodivá.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana