Je mikropáječka s pájedlem napájeným SELV (PELV) spotřebič držený v ruce?
Milan Hudec:
Citace: Petr Pavlíček 1 20.07.2018, 15:09
Ale mě přece nezajímá jestli se jedná o PELV či SELV mě zajímá jestli je tam bezpečné malé napětí.
Právě jste uvedl že vás nezajímá pivo či víno, ale zajímá vás pivo.
To nedávám (dance)
pegas100:
Asi tady někdo neví co je to bezpečné malé napětí a jak se značí.
Petr Pavlíček 1:
Citace: Milan Hudec 20.07.2018, 16:24
Právě jste uvedl že vás nezajímá pivo či víno, ale zajímá vás pivo.
To nedávám (dance)
;) No dobře, už vím o co jde.
Já mám blbě zapamatováno SELV jako (separated extra low voltage) což je samozřejmě blbost, takhle jsem si to blbě zapamatoval když jsem se to učil abych věděl že jde o oddělené (separated) od země.....
Vy zřejmě narážíte na to že bezpečné malé napětí = SELV (safety extra low voltage) a já jsem psal o bezpečném malém napětí jako o síti SELV i PELV (protective extra low voltage - ochranné malé napětí).
Je to tak?
Mimochodem definice SELV a PELV je například v ČSN EN 61140 ed.3, čl. 3.26.1 a čl. 3.26.2, ale v ČSN EN 61140 ed.2 nebyl uveden překlad z angličtiny!
Ale stále si myslím, že při měření dle ČSN 331600 ed.2 na výstupních svorkách je jedno o jaké ELV se jedná, jestli o SELV, PELV či FELV. Co ale důležité je, aby napětí bylo v mezích např. podle tabulky NA.3 normy ČSN 33 20004-41 ed.2.
Rád se poučím pokud je to jinak. Sám si nejsem moc jistý, je to pouze můj úsudek.
Milan Hudec:
Taknějak nenormově obecně, moc nesejde natom jestli naměříte 17 nebo 27V, nicméně měl byste naměřit cca.hodnotu která tam má být dle konstrukce výrobku, a tato mnohdy v průvodní dokumentaci uvedená není, takže vlastně ověříte velké ......
Podstatnější je ověření stavu izolační bariéry mezi nn a mn, a tu relevantně neověříte vůbec (měření izol.stavu sníženým napětím nepovažuji za relevanci).
Z tohoto důvodu nesouhlasím s názorem kolegů a na spotřebič se dívám jako na celek držený v ruce.
P.S. pokud bude použito SELV, nastupují další možné niance na jejichž základě bych byl ochoten názor přehodnotit, pokud je použito PELV, tak jsou neživé/kovové části spojeny a není o čem debatovat.
Fuk Tomáš:
Citace: Petr Pavlíček 1 20.07.2018, 22:26
Já mám blbě zapamatováno SELV jako (separated extra low voltage) což je samozřejmě blbost...
Není to blbost, také se to používá.
Citace
SELV stands for separated extra-low voltage (separated from earth) as defined in installation standards (e.g. BS 7671), though BS EN 60335 refers to it as safety extra-low voltage.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana