Jak získat vedení přípojky, když mi v tom brání cizí pozemky?
Petr Košut:
Obejít pozemky nelze. Vedení by bylo v majetku ČEZu a součástí distribuční sítě. Jistě by se na něj připojilo i více lidí (další dvě či tři přípojky). Studenou válku nevedu a nemám problém se finančně podílet. Lež není to o penězích. Pokud si někdo postaví hlavu je to často problém. Podle energetického zákona je ČEZ povinen připojit každého kdo o to požádá. Dále může a je dokonce povinen zřizovat věcné břemena (i bez souhlasu vlastníka dotčeného pozemku) a má i různé páky jak toho dosáhnout. Několikrát jsem uzavíral věcné břemeno a četl si i paragrafy ohledně vyvlastnění. Případy vyvlastnění jsou sice vyjmečné a málo časté, ale dějí se. Jako jeden z důvodu je, že vlastník se nedostane ke svému objektu nebo ho nemůže řádně užívat. Což například bez elektrického proudu je skutečnost. Těžko lze řádně užívat nemovitost bez elektriky. Setkal se někdo s podobným případem, případně jak z toho ven? Díky
Dejv X:
Jakým způsobem řešení protahují?
Osobně nevidím s vyvlastněním problém. Vyvlastnit se dá ve veřejném zájmu, distribuční síť se dle energetického zákona buduje ve veřejném zájmu a součástí distribuční sítě jsou i přípojky. Na základě toho by měl stavební úřad vydat povolení, protože u staveb, které lze vyvlastnit nemusí mít souhlasy vlastníků a následně se zahájí vyvlastňovací řízení.
Je pravda, že všechny úkony asi trvají déle než obvykle, protože nechce nikdo způsobit chybu nebo něco opomenout, co by následně vyvlastnění zhatilo a je asi nutné i doložit snahu o alternativní řešení apod. Ale jít by to mělo.
David Hruda:
Přípojka není distribuční síť a vyvlastnění podle mě není možné.
Jiří Schwarz:
Citace: David Hruda 10.07.2018, 20:06
Přípojka není distribuční síť ...
Pak je třeba hledat hranici mezi distribuční sítí a přípojkou... Natáhnout "síť" až na hranici pozemku žadatele o odběr a tam dát "pojistky" které označíme za počáteční bod přípojky...
Jiří_Hrubý:
Jenže ty pojistky můžete označovat jak chcete, ale pořád budou ukončením přípojky ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana