Jak získat vedení přípojky, když mi v tom brání cizí pozemky?
Jiří_Hrubý:
Ano, ale v případě jedné přípojky nelze hovořit o zasíťování. Není výjimečná ani situace, kdy se umístí SP na hranici a včetně svodu je cizí a odvod je instalace.
K zasíťování musí být splněno několik podmínek, aby to hradil a zaštítil distributor. Jinak je to na náklady a starosti investora.
Petr Košut:
Citace: Rozvodak 10.07.2018, 21:07
Otázka je moc obecná. Letecký snímek s popisy nebo plánek by napověděl více.
Každý problém má své řešení. Nejlepší by byla dohoda.
Jak má řešenou přípojku soused?
Píšete že se jedná o průmyslový areál, to tam nikde nemají hotovou síť?
Třeba by šlo zřídiit poddružné měření.
Kudy se dostáváte na pozemky?
Řešení může být ostrovní systém FVE nebo centrála, v důsledku to může přijít laciněji.
Obecně vzato, distributoři nový sítě vedou zpravidla z veřejného prostranství, tam umisťují HDS a odběratel ER.
Sousedé mají z částí připojení přes distributora jelikož jsou na kraji areálu nebo mají soukromé vedení ze soukromého trafa. Podružné meření neni bohužel řešení. Na mé pozemky se lze dostat díky věcného břemenu jízdy a chůze
Veřejné prostranství je desítek metru daleko od mé nemovitosti. Nad centrálou uz jsem uvažoval jako jedno z posledních řešení, ale netuším jestli to má nějmoaký ekonomický význam/smysl
Ostrovní systém mě nic neříká a zkusím zjistit o co jde.
Petr Košut:
Elektrických přípojky ve vlastnictví provozovatele distribuční soustavy jsou podle mě součásti veřejné distribuční sítě (Po skříň je vedení v majetku distributora od skříně je vedení mé). Mít elektriku je podle mě veřejný zájem navíc
bez elektriky nemůžu řádně užívat sve nemovitosti a vyvlastnit dle zákona lze, pokud majitel nemůže řádně užívat své objekty.
Nikdo nechce nikomu vzít pozemek, ale vést přes nádvoří areálu zemní kabel. Nejedná se o zemědělské ani stavební území a pozemky jsou dotčeny pouze z malé částí navíc za solidní úplatu. Lež k zahájení vyvlasťnovacím u řízení zatím nedošlo :-(
Jiří_Hrubý:
Přípojka sice je součástí distribuční soustavy, ale co do důležitosti trochu jiná než páteř.
EZ v sobě má tu formulaci o souhlasu dotčených vlastníků, četl jste?
Mít elektriku je váš osobní zájem, veřejný by byl, kdyby se jednalo o vn linku pro město či vesnici. Zní to blbě, ale je to tak.
K vyvlastňování, pokud už je k němu dojde, se přistupuje zejména v případech, kdy se jedná o veřejný zájem, dejme tomu přípojka by byla pro zdravotní středisko. I tak je to velmi problematický proces, který se tahne. Vlastnictví není tak snadno napadnutelné, natož vnucení věcného břemene, zvláště když už na pozemku jedno je.
Myslíte, že se bude distributor pouštět do složitého nákladného soudního sporu s majitelem pozemků kvůli celkem zanedbatelnému zisku? Možná ano, ale tu přípojku to šíleně prodraží. Není-li ochota ustoupit na straně vlastníka, má k tomu nějaký důvod...
Nepřistoupil by třeba na vzdušné vedení na dřevěných sloupech, coby bezestopy odstranitelnou záležitost? HDS a měření na veřejném prostranství, instalace vzduchem?
Ostrovní provoz je řešením, ale ne pro všechny. Muselo by se jednat o velmi nenáročný provoz. kWh z dieselagregátu je pekelně drahá kWh, na trvalý provoz. Někdy se to řeší mikrokogenerac í na plyn, vím o takto fungující trvale obývané chatě.
Ale všechno jsou to jen náhražky, provozně komplikovanějš í a dražší.
Rozvodak:
To je právě ono, neví se co to má napájet ani jak to vypadá.
Taky si myslím že provedení závěšákem, někde při kraji pozemku by mohlo být proveditelné.
Měření s HDS venku bude nejspíš nutnost, viz připojovací podmínky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana