Může být proudový chránič automaticky s funkcí jističe 3x40A?
Rozvodak:
Citace: Tondys 27.06.2018, 15:34
(poklona) za diskuzi. Vzhledem k tomu, že se dikuze rozšířila i na další část, než jsem měl původně v úmyslu, tak považuji za vhodné vložit obrázek celé skříně.
Tedy jištěn je třífázový přívod pojistkami 3 x 35 A, ty na fotce nejsou. Levý a střední panel je zaplombován 9 plombami, plombováno e-onem v roce 2015 při výměně elektroměru. (Bylo děláno v mé nepřítomnosti bez mého vědomí - byl přelezen plot. Zjistil jsem informací přes GSM modul, že je dům bez napětí a další info, že byl prod obnoven. Po mém ohrazení přišla omluva e-onu.)
Předpokládám, že měření je za hlavním vypínačem.
Ten pravý panel je celý měřený.
Ty černé jističe - tam jsem měl na mysli, zda by mohlo být světlo změněno z 6 A na 10 A a zásuvky z 10 A na 16 A?
Ty další pojistky jsou pro zásuvky a osvětlení.
Ty tři pojisky dole jsou 3 x 25 A pro červenou zásuvku pro motorový proud.
No jo, celý by to sneslo revizi a nějaké úpravy a opravy.
Nikde nevidím jistič spínacích hodin, máte dvojtarif?
Ty porcelánový pojistky je lepší vyměnit za jističe ale nelze bez úpných znalostí říct hodnotu a charakteristik u. Je třeba zohlednit půřez, materiál, uložení a délku vedení.
K tomu cejchování. Přes plot je lepší nelézt. Už jen z důvodu zákonu slušnosti. Mimo to vstupování na cizí pozemek, navíc jasně vytyčený plotem je nezákoný stejně jako výměna měřidla bez obeznámení. Navíc tam může bejt čtvernohej hlídač.
Kde se dá dostat, stačí zavolat a normálním lidem nevadí výměna bez přítomnosti.
Václav Třetí:
Citace: Tondys 27.06.2018, 15:34
Ten pravý panel je celý měřený.
Ty černé jističe - tam jsem měl na mysli, zda by mohlo být světlo změněno z 6 A na 10 A a zásuvky z 10 A na 16 A?
Ty další pojistky jsou pro zásuvky a osvětlení.
Ty tři pojisky dole jsou 3 x 25 A pro červenou zásuvku pro motorový proud.
Měnit jistění na obvody osvětlení nemá v současnosti smysl. 6A představuje přes 1300W, což asi těžko dosáhnete s dnešními úsporkami. Ani s normálními žárovkami nebýval problém.
V zásuvkovém okruhu to může být zajímavé, ovšem záleží na průřezu vodičů (měl by být 2,5mm2), na 1,5mm2 max. 13A, jak již psali kolegové) a též by měly být nahrazeny staré zásuvky 10A/250V za nové 16A/250V. Dobré by bylo provést měření izolačního stavu vedení a vnitřního odporu sítě, aby se vyloučily možné nebezpečné stavy. K tomu jsou třeba rev. přístroje, takže nejlépe pozvat rev. technika, nebo nějakého dobře vybaveného elektrikáře a provést měření.
Motorovou zásuvku na foto vidím, nepoznám však jestli je to 16 nebo 32A, jistič by neměl být vyšší hodnoty, než je její proud, takže na jističi 25A je přípustná pouze zásuvka 32A.
ACEOF ACES:
Citace: Václav Třetí 07.07.2018, 12:19
Měnit jistění na obvody osvětlení nemá v současnosti smysl. 6A představuje přes 1300W, což asi těžko dosáhnete s dnešními úsporkami. Ani s normálními žárovkami nebýval problém.
...
Ale už může být problém s jističem B6A najednou rozsvítit např. pět klasických žárovek 80W.
Jan Franěk:
Citace: ACEOF ACES 07.07.2018, 13:53
Ale už může být problém s jističem B6A najednou rozsvítit např. pět klasických žárovek 80W.
h
A kde by je kdo splašil (dělaly se vůbec v této hodnotě? Pamatuji 25, 40, 60, 75 a 100W v základní řadě), to za prvé a za druhé jsem podobný problém zaznamenal spíš u halogenek, než žárovek. Doma jsme měli 5ti ramenný lustr se 60tkami žárovkami, na 6A jističi a problém nebyl. Samozřejmě může záležet na několika dalších faktorech.
Halogenky zlobily více. Ale kdo to dneska kupuje? Asi bych tímto zbytečně nestrašil.
ACEOF ACES:
Je to neuvěřitelné, existují lustry a různá osvětlení, které jsou při rozsvícení schopné vybavit jistič B6A, na rozdíl od lustru s pěti 60W žárovkami. Smích
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana