Jak navrhnout uzemnění hotelu při stupni ochr. opat. proti bludným proudům st.4?
Pavel Štumpf:
Citace: Milan Hudec 22.06.2018, 13:32
Nechtěl platit......, tento zvyk tak přenést do restaurací (dance)
Takže jen ve zkratce.
Pečlivě vybírat materiály (není nerez jako nerez) s ohledem na uložení (půda/beton), co se týká betonu, pozor na portlanský cement, tento se v obdobných situacích v zásadě nepoužívá.
Navrhl jsem uzemnění z nerezového drátu 10mm, mřížovou soustavu 5x5m. To však investor smetl ze stolu s tím, že to je drahé a že takovéto opatření je nutné až pro vyšší stupeň ochranných opatření (zde je IV. stupeň). Bohužel jsem nezjistil, kde k této informaci přišel. Jsou nějaké takové směrnice, kde je napsáno, který stupeň ochranných opatření važaduje nerez, který nikoliv apod.? Potřeboval bych něco, čím své rozhodnutí podložit. Pokud by to pomohlo, mohu vám zaslat i zprávu korozního průzkumu, pokud máte chvilku času. (poklona) .
Milan Hudec:
Citace: Pavel Štumpf 22.06.2018, 14:04
Navrhl jsem uzemnění z nerezového drátu 10mm, mřížovou soustavu 5x5m. To však investor smetl ze stolu s tím, že to je drahé a že takovéto opatření je nutné až pro vyšší stupeň ochranných opatření (zde je IV. stupeň). Bohužel jsem nezjistil, kde k této informaci přišel. Jsou nějaké takové směrnice, kde je napsáno, který stupeň ochranných opatření važaduje nerez, který nikoliv apod.? Potřeboval bych něco, čím své rozhodnutí podložit. Pokud by to pomohlo, mohu vám zaslat i zprávu korozního průzkumu, pokud máte chvilku času. (poklona) .
Vzhledem k tomu, že IV stupeň je nejvyšší...... .........je to marný, dělaj machry a papír na hajzlu jednovrstvý (dance)
Rozhodnutí můžete jednoduše podložit obsahem zejména chlóru v hornině větším 0,1%, a k tomuto příslušnou třídou oddolávající ocel.
Pouze upozorním na skutečnost, že nerezových ocelí jsou desítky druhů a v těchto specifických situacích si nevystačíte s obvyklou hromosvodářsko u A2 či A4.
Pavel Štumpf:
Jenom pro přesnost: agresivita hornin je stupeň III, tam je obsah chloru (dle ČSN 03 8375) 0,05-0,1%. Znáte konrétního výrobce vhodného zemnícího pásku nebo drátu? (poklona) .
Milan Hudec:
Citace: Pavel Štumpf 22.06.2018, 16:35
Jenom pro přesnost: agresivita hornin je stupeň III, tam je obsah chloru (dle ČSN 03 8375) 0,05-0,1%. Znáte konrétního výrobce vhodného zemnícího pásku nebo drátu? (poklona) .
Obraťte se na blízký obchod s hutním materiálem, ty mají své dodavatele.
Nejprve si však dle zprávy nastudujte složení horniny/a k tomu odpovídající třídu oceli.
Pozor si musíte dát na spojovací prvky, které musí splňovat vlastnosti také, nebo použít standart tj.A2/4 a spoje perfektně ošetřit (zde pozor na kombinace různých nerezů, ty mohou mezi sebou tvořit korozi, zvláště v oblasti deformace od přítlaku).
Nejpoužívanějš í je v takových případech tedy svařování, ovšem s podmínkou použití správného tavícího materiálu.
Starostí s tím bude hafo, pokud se problematikou nezabýváte hlouběji, nemáte šanci vše postihnout.
I zde vidíte, že mnoho kolegů se do radění nehrne.
Maroš Klein:
Tento spôsob uzemnenia stavby priamo v hornine mi nabúrava koncepciu jej uzemnenia s prednostným uložením zemniča v betónových základoch stavby podľa 62305.
Ale rád sa niečomu novému priučím.
Existuje v tomto prípade nejaký zvláštny dôvod na to, aby hotel nemohol mať základový zemnič uložený v základovom betóne, ale musel byť vystavený priamemu agresívnemu vplyvu svojho okolia?
Ovplyvňuje agresivita okolia uzemňovací materiál uložený v ochrannej vrstve betónu natoľko, že bežný FeZn nevyhovie?
Nebude práve požadovaných 5cm ochrany betónom podložených výskumom dostatočnou ochranou voči vplyvu podložia na uzemňovací materiál?
Rieši vôbec ČSN 03 8372 aj koróznu ochranu v betóne, alebo iba v zemi a vo vode?
Platí to aj pre RD?
Ja len, že doteraz tu nikoho nenapadlo riešiť zloženie jamy pod domom.
Ale opakujem, rád sa priučím. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana