Jak navrhnout uzemnění hotelu při stupni ochr. opat. proti bludným proudům st.4?

<< < (4/5) > >>

ACEOF ACES:
Na stejnosměrný proud množství kondenzátorů nemá vliv, u střídavého proudu do 50Hz by mě množství kondenzátorů začalo zajímat od celkové hodnoty 10mikroF.
Na zelené louce, předpokládám, neteče mnoho bludných proudů.

Pavel Štumpf:
 (poklona)  všem za informace a diskusi. Obrátil jsem se pro radu na spol.,  která vypracovávala korozní průzkum a jejich technik mi sdělil, že ze zkušeností není nutné u tak velké budovy dělat základový zemnič, ale stačí využít provařenou výztuž budovy. Sice tam bude bílá vana, ale při takovémto půdorysu bude zemnit skvěle.

Vláďa Anděl:
Jen jsem nepochopil, kde se tam berou bludné proudy. Ty většinou bývají v okolí tratí s DC trakcí. Pokud, jak píšete, budete využívat pro zemění výztuž budovy, představuju si to z elektrikářskéh o hlediska jako jeden kompaktní (vodivý) celek, který bude mít proti okolní půdě nějaký potenciál daný chemickým složením té půdy. Bude to navzájem tvořit článek. Pokud bude tohle izolované, proud tam nepoteče a není co řešit. Problém může (a taky nemusí) nastat, až k tomu připojíte PEN od sítě. Doporučoval bych před připojením zkontrolovat, jestli je mezi PEN a zeměním budovy nějaké rozdílové DC napětí a podle toho něco případně řešit dál. To samé u železných trubek (třeba vodovod, plyn),  které do toho domu vedou. Raději volit plastové. Prostě dávat pozor na všechno, kde se mohou proudy uzavírat.

Jan Hájek:
Citace: Pavel Štumpf  25.06.2018, 11:32

(poklona)  všem za informace a diskusi. Obrátil jsem se pro radu na spol.,  která vypracovávala korozní průzkum a jejich technik mi sdělil, že ze zkušeností není nutné u tak velké budovy dělat základový zemnič, ale stačí využít provařenou výztuž budovy. Sice tam bude bílá vana, ale při takovémto půdorysu bude zemnit skvěle.

Tak to by mne docela zajímalo, pokud je bílá vana, je armování od země v podstatě odizolováno, protože se jedná o vodu nepropustný beton.
Pokud dojde k zásahu bleskem, nebo zkratu vůči zemi, měla by se bílá vana stát bílou vanou děravou. Samozřejmě by mohlo díky prasklinám v betonu dojít i k narušení statiky, ale předchozí věta by měla na strašení stačit.

Milan Hudec:
V podstatě obdoba lavoru tvořeného skálou s výplní běžnou zeminou.
Těchto případů jsou mraky........
Kde je ovšem hranice mezi zeminou coby zemí a zeminou od země izolovanou?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana