Ako spravit pripravu pre varnu dosku, ktora bude v strede miestnosti?
Jan Franěk:
Citace: Maroš Klein 11.06.2018, 13:13
Síce dostatok OT, ale ochota na odbornú diskusiu o článkoch na podporu pripojenia EZ k pevnej inštalácii bez vypínania v mieste pripojenia k pevnej EI tu neexistuje.
To je omyl. Rádi bychom diskutovali, ale není o čem, protože jste svá tvrzení prozatím o nic neopřel. Myšleno konkrétní články norem a podobně. Na všeobecná tvrzení nemá cenu více reagovat, protože se to opakuje stále dokola.
Maroš Klein:
Citace: Jan Franěk 11.06.2018, 13:52
To je omyl. Rádi bychom diskutovali, ale není o čem, protože jste svá tvrzení prozatím o nic neopřel. Myšleno konkrétní články norem a podobně. Na všeobecná tvrzení nemá cenu více reagovat, protože se to opakuje stále dokola.
Ale oprel, iba to nejako nechcete vidieť. Jeden konkrétny, čl. 3.5 z 33 2180 som už uviedol v #30, a prišli odpovede o práci na EZ.
Ja ten článok vidím takto:
Výrobca predpisuje pripojenie ohybným káblom k prístroju na vypínanie.
U mňa je to vypínač, u vás istič.
V čl. 3.5 sú tieto prístroje na vypnutie vymenované.
Krabica medzi nimi chýba.
Kde má krabica ku ktorej pripájate ohybný kábel od sporáka kontakty nad 3mm od seba?
V tomto článku na začiatku vidím aj rozdiel medzi obvodom a spotrebičom.
Mne príde dosť logické, že sa obvod vypne ističom, spotrebič vypínačom, a istič nie je vypínač ak keď môžu mať spoločnú funkciu.
Možno ale existuje článok na podporu vášho pripojenia sporáka bez vypínača s ďalšími spojmi v krabici a v kombinácii s cykynou navyše až k prístroju na vypínanie. U mňa sú to v domácnosti zvýšené riziká.
Ja nič nevylučujem, iba mi nestačí ako dôvod pre vynechanie vypínača jeho vzhľad. Nemám síce všetky vaše ČSN, ale vy v nich určite niečo nájdete.
Milan Hudec:
Citace: Maroš Klein 07.06.2018, 14:06
Môžeme začať článkom, ktorý sa vám predpokladám najviac hodí.
33 2180, čl. 3.5, posledný odstavec.
Čo si myslíte o vete: „Vypínat se může spínači, zásuvkami a vidlicemi nebo jiným zařízením k tomu přizpůsobeným.“
Potvrdzujete, že „jiné zařízení“ môže byť istič?
Ja si totižto myslím že áno, a že ani spínač ani zásuvka a ani vidlica ističom nie sú.
Pokud má jistič dostatečnou mezeru mezi kontakty a svou montáží a výběrem splňuje požadavky na umístění do příslušné přepěťové kategorie, splňuje bezpečné odpojení obvodu, ve smyslu návodů mnoha výrobců sporáků.
Pokud si někdo pořídí sporák jehož návod k použití je v rozporu řekněme s obecným standartem připravenosti instalace a pod.není problém jít k výrobci jinému.
Taky si nekoupím sekačku jejíž výrobce v návodu uvádí prodlužkj min.3×10mm, i když to samozřejmě může myslet dobře.
Coby laik si dokonce mohu myslet že sporáky vyžadující vyp.v dosahu asi často hoří či co (dance)
Coby hospodyňka bych elektrikáře který mě zaseká viditelně sporákovku do krásného obložení min.opařila na oplátku na jeho citlivém místě (dance)
Vít Rotrekl:
Citace: Maroš Klein 11.06.2018, 14:58
Ale oprel, iba to nejako nechcete vidieť. Jeden konkrétny, čl. 3.5 z 33 2180 som už uviedol v ...
Tak tu je ten článek. Z vámi citované normy.
Píše se v něm o obsluze ve spojitosti s prací na daném zařízení. Takže dle vaší logiky, je užívání sporáku k vaření, tedy k tomu na co ho výrobce vyrobil, obsluhou zařízení?
Když jsem začal hledat definici "obsluha elektrického zařízení", tak mě všechny odkazy směřovaly spíše k výkladu, že obsluhou el. zařízení je spíše myšlena práce na tomto zařízení tedy servis, údržba atp. Nebo opravdu obsluha el zařízení jako takového - manipulace s vypínači, odpínači...
Nějak mě to nejde do souvislosti se zmačknutím ovladacího čudlíku na sporáku. Ale možná jen nedostatečně vyhodnocuji rizika.
Pavel Horský:
Pánové, je to zbytečné, je to zbytečné, je to zbytečné. Milému panu Kleinovi se tu vyjádřila již spousta odborníků, všichni se shodli na stejném závěru a on si přesto bude kafrat svojí prapodivnou teorii. Navrhuji ho nechat v jeho snech a pokračovat v jiných diskusích.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana