Je správné, že výpočtové programy nepoužívají bezpečnostní součinitele?
Rudolf Janečka:
Program pro elektrotechnic ké výpočty např. Sichr, nepoužívá/nezahrnuje do výpočtu bezpečnostní součinitel(e) 1,5(1,2+1,25) a vychází z "reálných hodnot"*. Nemůže pak vzniknout problém, kdy revizní technik po změření impedance smyčky použije bezpečnostní součinitel, ale program vycházel z "reálných hodnot"*?
*Výpočtový program Sichr nepoužívá při výpočtu součinitele 1,5, ale zohledňuje vliv konkrétních předpokládanýc h podmínek.
Nemluvě o tom, že v ČSN 33 2000-4-41 ed.3 se už poznámka o použití bezpečnostních koeficientů nevyskytuje a 33 2000-6 ed.2 se odkazuje na "neplatnou" (od roku 2020) 4-41 ed.2
Jan Franěk:
Myslím že to jestli s tím program počítá, nebo ne, není až tak důležité. Nezapomeňme že výsledky těchto sw nejsou žádné dogma, ale pouze pomůcky a kdo se na to bude příliš spoléhat musí prostě jednou narazit.
Jako RT mi bude nakonec úplně jedno jak to kdo a čím spočítal, ale budu vycházet z reálných hodnot a koeficientu. Jestli se bojíte že vám to po výpočtu pak v praxi nevyjde, tak mám obavu že jste do sw nevložil správná vstupní data. Jinými slovy pokud počítám cokoliv složitějšího, budu vycházet ze skutečných měření přímo na místě, nebo prostě "srabácky" počítáím s jistou rezervou. Pak se nemám čeho obávat.
Jak prosté (whist)
Rudolf Janečka:
Citace: Jan Franěk 01.05.2018, 20:51
Jestli se bojíte že vám to po výpočtu pak v praxi nevyjde, tak mám obavu že jste do sw nevložil správná vstupní data.
Proč myslíte? Uživatel vloží správná data (transformátor, jistící prvky, délky kabelů, kabely,....), ale program počítá právě s těmito daty. Ale již nezahrnuje koeficienty.
ČR je alespoň dle normy ČSN 33 2000-4-41 ed.2 jediná v ČR, která používá tzv. bezpečnostní koeficienty. U ostatních zemí EU je splněna podmínka Zs<=Uo/Ia.
A jak jsem již psal v ČSN 33 2000-4-41 ed.3 byl tento koeficient "vypuštěn".
Rudolf Janečka:
Citace: Rudolf Janečka 01.05.2018, 21:24
Proč myslíte? Uživatel vloží správná data (transformátor, jistící prvky, délky kabelů, kabely,....), ale program počítá právě s těmito daty. Ale již nezahrnuje koeficienty.
ČR je alespoň dle normy ČSN 33 2000-4-41 ed.2 jediná v EU, která používá tzv. bezpečnostní koeficienty. U ostatních zemí EU je splněna podmínka Zs<=Uo/Ia.
A jak jsem již psal v ČSN 33 2000-4-41 ed.3 byl tento koeficient "vypuštěn".
Milan Hudec:
Bez koeficientu dělá smyčka pro nejpoužívanějš í B16 cca 3ohmy.
Což je v praxi obrovská rezerva.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana