Projdou periodickou revizí hliníkové kabely z roku 1983?
Jan Bocek:
Citace: Marek Poláček 25.04.2018, 14:07
1) Prošlo by vámi prováděnou periodickou revizí el.zařízení .....
2) Elektrofirma to tak zapojila a v provedené výchozí revizi revizní technik chybně a pravděpodobně i záměrně napsal, že je vše provedeno v CYKY.
3) Prošlo by vámi prováděnou periodickou revizí tohle el.zařízení?
Jan Bocek:
1) Po dvou létech po realizaci by měla projít i když nějaké závady tam budou
2) Nemuselo to být záměrně. Podívejte se do předmětu revize. Pokud bylo předmětem "opravy" jen nový rozvaděč, kde jsou napojeny přes svorkovnici staré kabely. Běžně se rozvaděč vydratuje Cu vodiči a ukončí na svorkovnicích.
3) Prošlo. VRZ a dokumentace je pro mne směrodatná. Pokud nebude nějaká hrubá závada, tak PRZ bude kladná i když se závadami. Jejich charakter může být i jako doporučení.
Nevím z jakého titulu je celý dotaz postavený ve vztahu k provozovateli a odpovědné osobě za elektrické zařízení. Pokud vidíte nějaký problém, měl se opravdu řešit při uvádění do provozu. Léta tvrdím, že tam, kde se podcení zadání, technická spolupráce a technický dozor a podcení se VRZ, tak při PRZ co chcete namítat? Jedině sepsat závady a dát doporučení na jejich odstranění. Faktury jsou zaplacení a roční záruka již také prošla. Je zde plno neznámých a v podstatě není ani jasno, co chcete řešit.
Milan Hudec:
Citace: Zdeněk Friedrich 25.04.2018, 19:49
Prvně bych se podíval na datasheet příslušného výrobce, jestli jsou instalované jističe použité v rozvaděči konstruované pro přímé připojení Cu i Al vodičů. Vím totiž pouze o jedné firmě, která povoluje připojit na přímo Cu i Al (všechny renomované pouze Cu). Zatím nehodlám polemizovat, zda-li je nebo není výměna rozvaděče rekonstrukcí. ;)
SEZ a Bonega
Zdeněk Friedrich:
Aha, tak už vím o dvou. O B jsem nevěděl. :)
František Šohajda:
Citace
Také by mě zajímalo, jestli existuje buď článek v ČSN, nebo jiný zdroj popř. nějaké doložitelné odborné stanovisko, které přímo zakazuje nebo nedoporučuje napojovat stávající hliníkové kabely na nové jističe s charakteristik ami, které v té době prakticky neexistovaly.
ČSN ani odborné stanovisko nenajdete, protožeje je to věc výrobců jističů zda je mají otestovány ve zkušebně na Cu a zároveň i Al vodiče!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana