Jak ošetřit řadové svorky ve vlhkém prostředí?

<< < (3/5) > >>

Otakar Dosbaba:
Doplňuji informaci: jde o 120 okruhů scénického osvětlení v zámeckém parku. Ve zmiňované svorkové skříni je 360 svorek. V místě této šachty / svorkové skříně stál dříve domek, kde byla světelná režie (regulace pomocí autotransformá torů). Nyní je rozvaděč se stmívači v jiném objektu a zde je provedeno pouze napojení na stávající zemní rozvody. Spojen je pouze přívod s vývodem, tedy spojují se vždy jen dva vodiče.

Jan Franěk:
Pokud to není kabel na kabel, případně tři kabely dohromady, padá gelová spojka. Vlastně jakákoliv běžná spojka. 360 s vorek není úplně málo.  ;)

Pak nezbývá nic jiného než jakýkoliv rozvaděč ve vysokém krytí, s kvalitními vývodkami a opatřením proti srážení vodních par. Řadové svorky pak mohou být v podstatě jakékoliv. Osobně neznám žádné vhodné do velkého vlhka. Rozhodně bych tedy řešil samotnou skříň. Není problém sehnat od mnoha kvalitních výrobců skříně v IP68. Ale pozor. Často pak potkávám IP  skříní degradované vývodkami bez těsnění, na stěží  IP 43-45.

"Upatlání" řadových svorek jakoukoliv vazelínou moc neuznávám. Často pak například vídám jak jejich plast mění barvu a bál bych se zda nemění i vlastnosti. Podle mne je to poslední zoufalost když už všechny jiné prostředky selžou.

Pavel Ryšavý:
Elektro Bečov kdysi dělal svorky v "tropickém provedení" zkusil bych se poptat tam.
Když  jsme kdysi dělali pro Bangladéš a viděl jsem fotky, kdy ráno je všechno mokrý i v rozvaděči je vysrážená vlhkost a kape ze všeho voda, tak pro tohle prostředí asi řešení musí být.
Tenkrát tam byly svorky od Phoenixu, částečně od Bečova. (RSA4T - T jako tropikalizace)

Milan Hudec:
Citace: Jiří_Hrubý  19.04.2018, 16:37

Pokud se nepředpokládá opakované rozebírání na dalších 20 let a řadové svorky jsou vyžadovány, ošetřil bych odizolovanou část vodičů lehce kontaktní vazelínou, použil bezšroubové svorky a celé to přestřík něčím jako Urethan 71, včetně těch CY trčících z kabelu, nejsou-li ošetřeny jinak.

Bezšroubové určitě ne.
Pokud spojem delší dobu neprotéká proud, tak zaoxidují (viz setrvačnost oxidace pod malou plochu přítlaku) nějakou dobu trvá než se oxid prorazí, u světelného okruhu s malým proudem nemusí dojít k deoxidaci vůbec.
Pokud bych si to dělal "pro sebe",  tak konce vodičů k sobě, omotám 0,5vodičem v délce cca 1cm a řádně propájím starým dobrým cínem, hlavně nepoužívat dnešní ekologické náhražky.
Řešením level níže jsou kvalitní šroubové řadovky a ošetření loctite 7039.

Otakar Dosbaba:
Dík za tip. Já jsem zase na netu objevil Nanoprotech - Electric.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana