Může být stará konzole vedení sítě skrytým rizikem pro půdní vestavbu?
Jan Franěk:
Během revize odběrného místa v jedné vesnici, jsem si všiml že podpěrná konzole sitě, ze které byla provedena i přípojka tohoto domu, Je celkem nízko nad oknem obydlené půdy.
To by nebylo nic tak zvláštního jako to, že tyto konzole se přidělávali přímo na trámy střechy, skrz štít domu. A zde vidím jádro pudla. Z nevyužité půdy je čerstvě udělán pěkný pokojík a vypadá to že tato konzole je jen těsně u SDK profilů. Zda se opravdu dotýká, nebo je jen 1-3 cm od SDK nevím. Zatím jsem nic neměřil a informace z firmy co to tam momentálně dodělává se trochu různí. Navíc už mají na tuto vestavbu hotovou revizi a vše je OK.
Tedy se ptám. Není tento způsob tak trochu v rozporu s ČSN 33 2000-4-41,ed.3, čl410.3.9 ?
Nemělo by se dodělat ještě připojení k zemniči, jako dodatečnou ochranu v případě poruchy, když zde nemusí nutně fungovat ochrana polohou? Co se stane když praskne jeden z fázových izolátorů a konzole, potažmo možná i SKD profily se mohou stát nebezpečnými?
Co ochrana před přepětím? Jde o vrchní vedení a konzoli ve velmi malé vzdáleností od SDK, na kterých navíc leží kabely světel i zásuvek.
Obdobná situace bývá u stožárů antén na střechách, nebo jímacích tyčí hromosvodů, kdy jejich "tělo" zasahuje ještě cca 50cm-1 pod krytinu.
Investor byl upozorněn na možná rizika, ale jeho elektrikář žádná nevidí, tedy je to podle něj v pořádku. Protože je to řešení bez dalších úprav, souhlasí s jeho názorem i investor.
Jsem sám kdo v tomto vidí velké riziko a je příliš deformován svou profesí, nebo je na vině ten elektrikář s investorem, kterým se to prostě jen nechce řešit?
Orázek je ilustrační a je ze zdejších zdrojů. Na místě jsem to nefotil a nechtělo se mi prohledávat rozsáhlou sbírku fotek z revizí.
Jiří_Hrubý:
Zajímavá situace a není to první případ, ale první o kterém se tu dočítám.
Půdní vestavby se docela rozmohly.
Do zřízení vestavby je všechno v souladu s PNE i ČSN, pak se ale objeví konzole v místnosti pod sádrošem. Někdo na to pohlíží jako že je zakrytá a tudíž nepřístupná. Já ale nemám dobrý pocit právě z těch rastrů, které mohou být kdekoliv, protože o tom nikdo nepřemýšlí.
Prasklý izolátor, no, dokud nebude rozpadlý a nebude to ležet na konzoli, neděje se tak moc a po pochůzce se vymění.
Když ale lehne lano na konzoli, je otázkou, kam se to dostane. V situaci, kdy tam bude 95AlFe a 200A deion, by případné pospojení muselo být dimenzováno na takový proud po dobu 30s. A v případě, že to půjde jen do rastru to nebude příjemná zkušenost.
Dávno tomu, co se dělaly na konzolích (rámových) v případech, kdy byla půda obývaná, či jako sklad sena a pod, svody FeZn 50 po fasádě k uzemnění. Špatné nebylo ani spojení PEN s konzolí, zejména u střešníků dosažitelných ze země, tedy nechráněných polohou. Někdy je vidět mezi dřevem a konzolí dokonce i proužek azbestu. Ale tyhle sítě dozrávají na rekonstrukci nebo pod zem.
Zásah bleskem, no, s tím se síť většinou nějak popere a konzole ve štítě není největším rizikem pro zapálení, pokud už tedy není těsně obložena tím rastrem.
Bezpečnější by samozřejmě bylo nahradit AlFe za AES, nebo to sundat úplně, v krajním případě s přihlédnutím k okolnostem přizemnit. Ale takovými výroky vznikají ti problémoví a pro investora nežádoucí elektrikáři.
Oproti původnímu stavu se riziko určitě zvýšilo, ale bez dobré místní znalosti těžko určit o kolik.
Minimum co se v takových situacích dá udělat, je dodatečné od/zaizolování části konzole uvnitř objektu, pokud se k ní výrazněji přiblíží vodivá stavební konstrukce.
Milan Hudec:
Vyměnit za izolovanou.
Jiná solidní řešení vlastně ani nevidím.
Jiří_Hrubý:
Jenže štítová laminátka neexistuje. Alternativu vidím v izolovaném kabelu.
Milan Hudec:
Citace: Jiří_Hrubý 09.04.2018, 20:18
Jenže štítová laminátka neexistuje. Alternativu vidím v izolovaném kabelu.
Ha díra na trhu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana