Je u oddělení vodičů obvodů SELV nutná přepážka nebo ne?
Václav Třetí:
Relé v hladinovém spínači tlakové kanalizace spíná cívku stykače motoru čerpadla, která je napájena 230V ~, takže tam by nemělo být malé napětí.
Na obrázku vyfotografovan é svorky L a N jsou napájení přístroje, L1LED je fáze pro napájení kontrolní LED motorové ochrany (svítí při výpadku přetížením), svorky 11. 12. 14 jsou kontakty relé jak naznačeno schématicky. Na této straně modulu jsou tedy všechny svorky spojeny se sítí.
Na opačné straně modulu jsou svorky S, D a H a ty jsou napájeny malým napětím (SELV 6-8V~ z bezp. transformátork u) a slouží pro připojení hladinových sond. Připojovací kablík bývá CYSY 3x1, zeleno/žlutý vodič je S (společná, nejhlubší elektroda), D je hnědá (dolní hladina) H je modrá (horní hladina).
Mohou být ovšem nějaké drobné odchylky provedení, protože zařízení se vyrábí již dlouho a v průběhu výroby došlo ke změnám provedení některých prvků a změnám ve vybavení řídící skříňky.
Tomáš Kurel:
To: Václav Třetí
Foto je pouze ilustrativní ( šlo mi o svorkovnici),
Ano použil jsem pro ilustraci hladinový hlídač, kde je jasné oddělení SELV polohou.
Nicméně jsem se u výrobce těchto svorkovnic Phoenix dozvěděl, že je možné vedle sebe kontakty SELV a fázové napětí instalovat, jelikož jsou svorkovnice testovány na 4 kV. Ikdyž jsou od sebe svorky ( hlavy šroubků ) podle mého metru 1mm.
Radim Strycharski:
Případná mimořádná událost potom půjde na vrub nedostatečné údržby, protože s ohledem na působící vlhkost a prašnost prostředí nebyla zvolena vhodná četnost a způsob údržby. Eventuálně se ještě zjistí nevyhovující přepěťová kategorie umístění. Bude to obdoba nevyřízené reklamace obuvi s odůvodněním, že se s ní nepřiměřeně chodilo v nepříznivém prostředí (venku).
Václav Třetí:
Citace: Tomáš Kurel 05.04.2018, 13:55
... jsem se u výrobce těchto svorkovnic Phoenix dozvěděl, že je možné vedle sebe kontakty SELV a fázové napětí instalovat, jelikož jsou svorkovnice testovány na 4 kV. I když jsou od sebe svorky (hlavy šroubků) podle mého metru 1mm.
Pokud uvažujeme polohu kontaktů a šroubků v jedné rovině, tak to bude ten 1 mm jistě, musíme však uvažovat povrchové cesty ve 3D, šroubky a další kovové díly svorkovnice jsou vloženy do plastu, který je přesahuje a povrchové vzdálenosti se v součtu zvětší a asi vyhovovat budou.
Problém se tedy přesouvá na výrobce desky plošných spojů, resp. jeho návrháře. Tam bude hlavní potíž dodržet bezp. vzdálenost, ta se potom řeší třeba profrézováním DPS, které také zajistí prodloužení povrchových cest. Potom je samozřejmě třeba při montáži takového zařízení vodiče mn a nn vysvazkovat do samostatných svazků, které jsou od sebe prostorově oddělené.
Zbytečná miniaturizace, já osobně bych takové zařízení navrhl s vynechanými pozicemi svorek, mělo by se počítat se stárnutím materiálů, zejména pak u izolací.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana