Je u oddělení vodičů obvodů SELV nutná přepážka nebo ne?

(1/3) > >>

Tomáš Kurel:
Je dostatecne oddělení odvodu SELV od fázového napeti dle fota? Foto je ilustrativní, bílíý vodič představuje odvod ELV, hnědý vodič fázi. Podle mě by měla být mezi vodiči alespoň přepážka.

Tomáš Kurel:
Nikdo neodpoví?

Jiří Schwarz:
U těch vodičů bych za důležité považoval provedení izolace a na jaké napětí je izolace zkoušena výrobcem.
Obávám se, že největší problém nebude s oddělením vodičů, ale pro SELV nevyhoví vzdálenost na desce DPS!  Bohužel podobně jako u spousty pidizdrojíčků z dálného východu (zle)

Radim Strycharski:
Citace: Tomáš Kurel  28.03.2018, 12:57

Podle mě by měla být mezi vodiči alespoň přepážka.

Přepážka není nutná. Pokud budeme uvažovat potřebné impulzní výdržné napětí 4 kV, tak zřejmě nevyhoví potřebná vzdálenost svorek 3 mm. Viz tabulka 1 ČSN EN 61439-1 ed. 2. Pokud by vzdálenost svorek vyhověla, bude postačovat základní izolace nn pro vodiče nn a mn.

Citace: Jiří Schwarz  29.03.2018, 11:12

Obávám se, že největší problém nebude s oddělením vodičů, ale pro SELV nevyhoví vzdálenost na desce DPS!  Bohužel podobně jako u spousty pidizdrojíčků z dálného východu (zle)

Jestli je ta deska DPS uvnitř zdroje, tak nevíme, jaké tam jsou vzdálenosti. Neméně radostná je někdy detektivní práce zjistit z dokumentace, jestli je to zdroj SELV.

Tomáš Kurel:
Zdroj je dle 61558, tak by snad měl být v poho. Na vnitřním zapojení  DPS jsem také již přemýšlel, ale v tuhle chvíli jsem hlavně řešil ten způsob připojení ( kolikrát jsou trošičku roztřepené drátky, které vykukují přes izolační límec dutinky) apod... ,  Jde mi o to, že dle 4-41 by měli být od sebe odděleny (jako jedna z možností) polohou.
Tak jestli tato vzdálenost 3mm bude vyhovovat, jako dostatečné oddělení?
Vodiče jsou CYA 0,75. Odvod SELV je elektrodový snímač hladiny vody pro splaškovou kanalizací. Čili volně trčící hroty potopeny v žumpě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana