Opravdu nelze použít vliv BD1 na pracovišti dle ČSN 33 2000-7-71?
Tomáš Mercl:
Při vypracovávání protokolu o určení vnějších vlivů jsem narazil na požadavky normy ČSN 332000-7-718. V odstavci 718.422.2.101 norma nařizuje, že pro prostory občanské výstavby a pracoviště musí být stanoveny vhodné vnější vlivy (BD2, BD3 až BD4), čímž zřejmě vylučuje použití normálního vlivu BD1.
V podstatě na každý prostor, který je uvnitř výrobního závodu, pro který daný protokol vypracovávám, se dá aplikovat, že se jedná o pracoviště, jelikož dle definice v normě se jedná o místo, kde zaměstnanci provádějí aktivity vztahující se k jejich zaměstnání (tzn. vrátnice, kancelář, recepce, dílna údržby, výrobní hala, sklad apod. - to všechno chápu jako pracoviště). Opravdu žádné z pracovišť nemůže být charakterizová no jako BD1?
Nějak nemohu skousnout, že do přízemní výrobní haly, kde je deset zaměstnanců bych měl uvádět obtížné podmínky úniku nebo naopak velkou hustotu obsazení, jenom kvůli tomu že to říká nějaká dodatková norma, přičemž to vůbec není pravda. Počet lidí je malý a podmínky pro únik jsou snadné (a to pomíjím dodatkové informace v normě ČSN 332000-5-51, že by se mělo jednat o věžové budovy, divadla či kina nebo výškové budovy).
Chápu, že vlivy BD2 až BD4 se týkají zejména únikových cest. Ale tato norma mě nutí dělat únikovou cestu z celého výrobního závodu. Únikové cesty má dle mého názoru řešit PBŘ a v nich se mají uplatnit požadavky normy ČSN 332000-4-42.
Můžete mi prosím poradit s výkladem této normy?
Radim Strycharski:
Citace: Tomáš Mercl 20.03.2018, 15:58
Při vypracovávání protokolu o určení vnějších vlivů jsem narazil na požadavky normy ČSN 332000-7-718. V odstavci 718.422.2.101 norma nařizuje, že pro prostory občanské výstavby a pracoviště musí být stanoveny vhodné vnější vlivy (BD2, BD3 až BD4), čímž zřejmě vylučuje použití normálního vlivu BD1.
Vyloučení vnějšího vlivu BD1 by muselo být napsáno jinak. Vliv BD1 by mohl být za patřičných okolností uznán jako vhodný, a proto lze vlivy v závorkách chápat pouze jako příklady. Norma v podstatě upozorňuje na to, že se vlivy BD2, BD3 a BD4 mohou vyskytnout právě na pracovištích. Za určení je odpovědný ten, kdo to určuje a nikdo jiný nemůže bez přehodnocení na místě a s pouhým odkazem na normu provádět rozporování.
Milan Hudec:
Radime, dokonale podáno.
Tomáš Mercl:
(poklona) za odpověď, se kterou se ztotožňuji. Narazil jsem však na elektrikáře, který si danou normu vysvětloval tak, jak popisuji a dostal jsem se s ním do poměrně ostrého sporu o tom, že naše firma ani neumí vypracovat protokol.
V případě únikových cest jsem ho odkázal na PBŘ, které též rozporoval.
Jan Bocek:
Vliv BD je především o úniku v případě nebezpečí.
Skloňované slovo je "pracoviště".
Osobně vliv BD1 vylučují, protože stanovit co je to "malá hustota" je často obtížná záležitost. ( na příklad v občanské zástavbě budovy do 3 bytů...) Když zvolím BD3 tak mám velkou hustotu ( větší než malou hustotu) a podmínky úniku stejné jako BD1. V průmyslu to stejně směřuje k prostoru nebezpečnému a tím ke stejné lhůtě revizí.
Řešení únikových cest s obtížným únikem je BD2 a BD4. Jedině na to bych si dával pozor, protože to souvisí s normami pro požární bezpečnost staveb. A elektrika musí být trochu jiná pro únikové cesty...
Tam, kde se jedná o pracoviště ( a co není pracoviště?) bych BD1 nedával.
Pro volbu BD3 dávám do poznámky: Snadné podmínky pro únik: pracoviště dle ČSN 33 2000-7-718, čl. 718.422.2.101
Z pohledu revizního technika při studování PVV je mi jedno, zdá je tam BD1 nebo BD3. Na elektrické zařízení to nemá žádný vliv. Pokud jsem členem komise pro určení PVV preferuji v průmyslu BD3 před BD1
Citace: Radim Strycharski 22.03.2018, 22:30
Za určení VV je odpovědný ten, kdo to určuje a nikdo jiný nemůže bez přehodnocení na místě a s pouhým odkazem na normu provádět rozporování.
Vytesat do kamene!
Jinými slovy, pokud do PVV uvedete BD1, nebo BD3 tak záleží jen na komisí, která tento protokol tvoří. Ve své praxi mi to ale napadl "inspektor", s tím, že BD1 je jen pro bytovou oblast a ne tam, kde je pracoviště. Tehdy jsem to nastudoval a pochopil tak, jak jsem uvedl. Dále se s nesprávně určenými PVV setkávám pouze jako RT. V mnoha firmách mi říkají, že to jinak nikoho nezajímá....je nže při rozšiřování elektrické instalace by měl PVV zajímat každého projektanta.
Rozporovat PBŘ jako elektrikář, tak na to musí být hodně velká odvaha....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana