Opravdu rozvodná síť v Srbsku a Kosovu zpozdila kmitočet mnoha zemí?
Martin Novák:
U mne mkrovlnka presna, na sporaku pres 6 minut. Zalezi na vyrobci, jak to vyresil. Hodiny u spotrebni elektroniky se uz dnes synchronizuji pres net nebo televizni signal, mobily se synchronizuji na sit nebo GPS, tak se na to asi zacalo ve vseobecnosti kaslat. Kdysi v devadesatych jsem mel z rakouska radiobudik synchronizovan y frekvenci site. Bezne mi pres tyden nameskal 20 minut a pak o vikendu nadbehl 10...
Václav Třetí:
Je to bída, že i renomovaní výrobci používají ještě hodiny řízené kmitočtem sítě. Mám zkušenost, že i levný radiobudík od číňanů z tržnice má krystal a lze do něho vložit zálohovací baterii, aby při výpadku "nezapoměl počítat čas".
Na druhou stranu bychom nezjistili, že se něco děje mezi Kosovem a Srbskem a jak je naše energetická síť spojená se západní křehká.
Za dob totalitních se kmitočet sítě během dne snižoval a v noci zase zvyšoval a byla snaha dohánět průměr k 50,0 Hz za 24 hod. Většinou se to úplně nedařilo, nějaká chyba bývala, ale nebylo to 0,5 Hz, protože to by představovalo zpoždění hodin řízených kmitočtem sítě o14 min. 24 sec. za 24 hod. Obvyklé denní zpoždění bývalo kolem pěti minut, což byl průměr kmitočtu sítě zhruba 49,8 Hz.
Dokonce vyšel někdy kolem r. 1980 v Amatérské rádiu příspěvek pojednávající o stavbě doplňku pro digitální hodiny tohoto typu, který měl za úkol vyrábět přesný kmitočet 50Hz, který se pak přivedl na příslušný vstup řídícího IO.
P.S Jako perličku dodám, že na chalupě mám nástěnné hodiny se synchronním motorkem vyrobené zřejmě za první republiky a ty pochopitelně mají s nižším kmitočtem také problém. Největší legrace je, že se po výpadku sítě někdy rozeběhnou opačným směrem, mají totiž šňůrku, kterou se vytvoří prvotní impuls k rozeběhnutí po připojení napájení a pokud se to neudělá, tak se většinou po chvilce rozeběhnou samy, ovšem občas i opačně. Co pamatuji, tak jsem je nikdy nepoužívali, právě proto, že se zpožďovaly, ale měl bych je zkusit, jak se budou chovat dnes.
Fuk Tomáš:
Citace: Václav Třetí 13.03.2018, 18:19
Je to bída, že i renomovaní výrobci používají ještě hodiny řízené kmitočtem sítě.
Já bych to tak negativně nehodnotil. Docela oceňuji, že u sporáku nemusím řešit životnost zálohovacích baterek či akumulátorů (či ultrakapacitor ů, které jsou také založeny na elektrochemii).
Václav Třetí:
Já se teda přiznám, že nejsem vůbec zastánce hodin s reálným časem ve sporácích a mikrovlnkách. V mikrovlnce stačí klasická minutka (a je šikovnější, je rychleji nastavená) a v troubě jsem ženu neviděl péct podle hodin za celý život, co jsme spolu, ani jednou. Přitom peče několikrát týdně všechno možné. Má ale úplně jiná kriteria, kdy je dopečeno, než čas. Takže pro mě jsou v těchto přístrojích hodiny jen zbytečný žrout elektriky. A pokud nedodržují alespoň nějakou rozumnou přesnost, tak mě budou štvát.
Jirka Š. Svejkovský:
Jestli jsem to správně pochopil, tak pokud na dispečinku napočítají za 24 h 4.320.010 period, poštelují generátory (vydají pokyn) tak, aby jich druhý den bylo 4.319.990. Pak by mohlo být řízení hodin frekvencí sítě docela přesné.
Přiznám se, že jsem o tom slyšel poprvé a to se okolo pár generátorů motám už jedenáct let. U každého je velký displej s otáčkami. Občas je tam místo 3.000 třeba 2.999 a mě opravdu nenapadlo, proč.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana