Opravdu rozvodná síť v Srbsku a Kosovu zpozdila kmitočet mnoha zemí?
Miroslav Hlaváč:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 09.03.2018, 18:20
Je to fake news. Pokud jde zdroj do přetížení, tak klesá frekvence a ochrany přenosové soustavy ho odstřihnou do ostrova. Je totální nesmysl, že by mi to zpozdilo hodiny na mikrovlnce.
Souhlasím s Vámi pane kolego,novinářská kachna.
Když si uvědomíme že je propojená celá Evropa, musely by se generátory v celé Evropě točit pomaleji.
Ze starší doby si ale pamatuji že běžně byla frekvence 49,5 Hz těsně po revoluci ještě,teď nevím rezonanční kmitoměry-takové ty jazýčky-odstraněny a měřič frekvence nepotřebuji.
Čtvrtý:
Sleduji dva druhy odpovědí:
1) Ostrovní systém nedovolí pokles f pro mezistátní síť. (Opravdu je podivné, že Evropa si nechá poškodit síť kvůli malému území Kosova)
2) I v ČR se objevil pokles f asi o 5 minut.
Možná se objeví odpověď člověka přímo z oboru...
Jiří Kubík:
Citace: Miroslav Hlaváč 09.03.2018, 20:54
...Když si uvědomíme že je propojená celá Evropa, musely by se generátory v celé Evropě točit pomaleji.
Ano, správně jste to pochopil.
Náhlá potřeba vyššího výkonu nejde řešit okamžitě, pokud na to není připravena dostatečná výkonová rezerva.
Pohonu generátoru trvá určitou chvíli, zvýší výkon a otáčky dorovná.
Po tu dobu klesnou otáčky a tím i frekvence.
Právě tyto nárazy ze Srbska způsobily, že ty Hertzy v celkovém součtu scházely.
Nebylo to furt, bylo to kolísání ale nedodané Hz vadily uvedenému typu hodin.
No - ale musím říct, že jsem myslel že máme tu soustavu tvrdší.
Miroslav Hlaváč:
Citace: Jiří Kubík 09.03.2018, 21:20
Ano, správně jste to pochopil.
Náhlá potřeba vyššího výkonu nejde řešit okamžitě, pokud na to není připravena dostatečná výkonová rezerva.
Pohonu generátoru trvá určitou chvíli, zvýší výkon a otáčky dorovná.
Po tu dobu klesnou otáčky a tím i frekvence.
Právě tyto nárazy ze Srbska způsobily, že ty Hertzy v celkovém součtu scházely.
Nebylo to furt, bylo to kolísání ale nedodané Hz vadily uvedenému typu hodin.
No - ale musím říct, že jsem myslel že máme tu soustavu tvrdší.
To si myslí většina mužů,nejen elektrikáři... Ha Ha Ha..berte prosím s humorem...
Jiří Schwarz:
Něco se děje, protože používám jeden historický radiobudík a po několika létech, co jsem na něj nemusel sahnout, jsem už od začátku roku přidával už 5 minut a ještě to je o nějaké vteřiny pozadu.
Za zajímavou informaci bych považoval kdyby měl někdo možnost seriozně zjistit jaký je zhruba výkon celé soustavy, která je v Evropě propojená, a o jaký pokles výkonu se jedná, když to už nešlo utáhnout dostupnými zdroji
a jestli nehrozilo to, že by se některé zdroje začaly odpojovat kvůli přetížení a jestli nehrozila řetězová reakce a nejsme na hranici BlackOutu
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana