Je spravne pokial, prepoje medzi KP68 su prevedene CY1,5, resp CYA 1,5?

<< < (2/6) > >>

Jiří_Hrubý:
Citace: Milan Hudec  17.01.2018, 17:00

Dle výrobkových norem  musí dvojitá svorka pobrat dva po sobě jdoucí průřezy.

Přiznávám že toto jsem nevěděl, mé poznatky z praxe jsou takové, že málokterá svorka pro dva vodiče (malých průřezů) zajistí rovnoměrný přítlak na oba vodiče. Poměrně často je lépe upevněn silnější vodič, protože zřejmě i opracování kyvné přítlačné části není dostatečně precizní. U bezšroubových svorek renomovaných výrobců toto nepozoruji, ale u polsko-asijských korporací se někdy po zasunutí silnějšího vodiče slabší vodič uvolní.
Proto považuji za přinejmenším rozumné v popisované situaci užívat stejné průřezy, zejména kvůli případnému oteplení či horšímu přechodovému odporu ve svorce.

Jan Franěk:
Je to furt dokola. Nějakej tydýt kterej o sobě tvrdí že je elektrikář, někde něco poser... a 20 RT a elektrikářů to tady pak musí řešit v diskusi.

Osobně k tomu přistupuji tak, že pokud je všude 2.5CYKY, jak předepisuje ČSN, je to v pohodě. Když tydýt ojebe trasu zásuvek, třeba CYKY 1.5tkou, provedu výpočtem ověření (dle ČSN 33 2130 ed ....) což si nechám zaplatit navíc oproti původně domluvené ceně a doporučím investorovi aby tyto vícenáklady požadoval po té atrapě na elektrikáře. Je to jeho špatná vizitka. I když na druhou stranu v těchto délkách a v rámci jedné 4násobné krabice bych z toho za aš tak velkou vědu asi nedělal.  ;)   Spíš bude záležet na celkovém stavu této instalace.

Zapojte zdravej  rozum, takovéhle pitomosti které se navíc opakují v diskusích několikrát ročně si vyřeště jednoduše sám  a řeště podstatnější záležitosti. Myslím si, vlastně jsem si zcela jist, že v té instalaci bude více mnohem závažnějších problémů. Vsadim třeba krk na chybějící štítek rozvaděče a vlastní provedení zapojení rozvaděče s mnoha závadami.

Maroš Klein:
Citace: Jan Franěk  17.01.2018, 20:05

...provedu výpočtem ověření...
I když na druhou stranu v těchto délkách a v rámci jedné 4násobné krabice bych z toho za aš tak velkou vědu asi nedělal.  ;)  
Ani keď vám výpočet nevyjde?

S vodičmi 1,5 v PVC sa jedná sa o tepelne rizikové miesto ako už naznačil p. Hudec, a práve v priestoroch na bývanie, kde je predpoklad dlhodobej prevádzky bez pravidelnej údržby a revízií, by som to nezľahčoval.
Ochrana proti preťaženiu pri zmene prierezu má svoje pravidlá, kde práve ich zanedbanie môže mať v budúcnosti vážne následky.
V miestach so zníženým prierezom nemôžete vylúčiť napr. odber 20A bez reakcie istenia, ale už nie bez vplyvu na vodiče CY 1,5 v stavebnej dutine.

Milan Hudec:
Pouze bych připoměl že u  konvenčního dimenzování se nepočítá s přerušovaným chodem takže s těmi 20A to není doslova tak horké (dance)
Jinak souhlas s Honzou, nenormové řešení musí mít nějakou podstatu a výhodu kterou dokáže rozpoznat a vyzdvihnout pouze řekněme top odborník, ne že vznikne lajdalismem.
Např.mám zkušenost s typ.zásuvek kde dvě 2,5 ve svorce drží mnohem hůře nežli 1,5, pak začnu přemýšlet nikoli o sprostém multiplování 1,5 ale o rozbočení ve wagu pod první zásuvkou vodiči 1,5 se silikonnovou izolací, dokonce bych řekl že tento způsob zapojení bude méně pracný a ponese si sebou výhodu vyší bezpečnosti díky paralelnímu zapojení.

Maroš Klein:
Citace: Milan Hudec  18.01.2018, 08:45

Pouze bych připoměl že u  konvenčního dimenzování se nepočítá s přerušovaným chodem takže s těmi 20A to není doslova tak horké (dance)
Jinak souhlas s Honzou, nenormové řešení musí mít nějakou podstatu a výhodu kterou dokáže rozpoznat a vyzdvihnout pouze řekněme top odborník, ne že vznikne lajdalismem.
Aj tak sa dá. :)
Domácnosť ale nie je pracovisko pod odbornou kontrolou,a tam radšej vždy budem počítať s bezmyšlienkovi tým používaním elektroinštalá cie.
Moje skúsenosti mi vravia, že požiarnik sa nepovažuje za o nič menšieho top odborníka, a je mu na zhorenisku dobrá každá možná, i teoretická príčina požiaru. Mám to rovno od nich. ;)
Verím, že neistým tipovaním spôsobu prevádzky bez akejkoľvek následnej kontroly žiaden top elektrikár na smeč nikomu nenahráva, a p. Dedík tých pár drôtikov rád vymení.

Citace: Milan Hudec  18.01.2018, 08:45

Např.mám zkušenost s typ.zásuvek kde dvě 2,5 ve svorce drží mnohem hůře nežli 1,5, pak začnu přemýšlet nikoli o sprostém multiplování 1,5 ale o rozbočení ve wagu pod první zásuvkou vodiči 1,5 se silikonnovou izolací, dokonce bych řekl že tento způsob zapojení bude méně pracný a ponese si sebou výhodu vyší bezpečnosti díky paralelnímu zapojení.

Nie sú z povolených možností zmien prierezov vedení na trase bez zmeny istenia zásuvky vylúčené?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana