Jak idetifikovat nulový vodič od konkrétního okruhu v rozvaděči bez demontáže?
Jan Franěk:
Rozvaděč bez označení jednotlivých vodičů je prasečina, navíc korunovaná tím že se jedná o systémovou instalaci. To snad ani nejde jinak komentovat.
Dohledání konkrétního vodiče N bude v každém případě detektivní činnost, ať se využije jakého koliv postupu. Jedinou rychlou možností bez odpojování vodičů je použití vyhledávače kabelů, kterým ale není vybaven každý elektrikář. Navíc se musí dodržet správný postup při odpojování (hledání) N vodičů, jinak hrozí poškození spotřebičů v ostatních okruzích za chráničem. Tedy využijte šikovného elektrikáře, nebo můžete riskovat další problémy v domácnosti.
Jan Šus.:
A nejde to udělat nejjednodušším způsobem, kdy potřebuju jen oči a logiku?
Podívám se do kterého kabelu vede ta fáze a pak se podívám kam vede nulák z toho kabelu ze zdi. Stačí mě k tomu oči a ruce a vypnutej hlavní jistič abych se nehrabal v zařízení pod proudem. Když zavřu všechyn oči tak k tomu nepotřebuju ani žádný vzdělání elektro. Pochybuju že někdo má kabely v rozvaděči "oholený" až do zdi a není vidět který patří k sobě. a pak následně označit návlečkama. Taky jsem to tak dělal když jsem koupil starej dům a nebylo vidět který zelený modrý a černý (hnědý) dráty patří k sobě. Možná tady někdy odbornost převládne nad logikou, ale to nemyslím jako narážku na odborný odpovědi - rád se tu vzdělávám jako neelektrikář.
slower:
Citace: Jan Franěk 07.12.2017, 00:10
Navíc se musí dodržet správný postup při odpojování (hledání) N vodičů, jinak hrozí poškození spotřebičů v ostatních okruzích za chráničem. Tedy využijte šikovného elektrikáře, nebo můžete riskovat další problémy v domácnosti.
Jaký to je postup?
když budu mít spotřebič pod napětím a odpojím mu nulový vodič co se stane?
Jiří Schwarz:
Citace: Petr Dub 06.12.2017, 20:00
... Potíž je v tom, že když mi čas od času vyletí proudový chránič (nejčastěji manipulace mokrýma rukama s troubou, v níž se peče něco s výrazným odpařováním vody (třeba maso)), ...
Tady bych podle popisu skoro měl strach jestli tam není ještě nějaký jiný problém, "dobrý" chránič až tam citlivý nebývá aby vypadl při dotyku mokrou rukou a obsluha nezůstala "v šoku" od té rány...
Citace: slower 07.12.2017, 07:50
...
když budu mít spotřebič pod napětím a odpojím mu nulový vodič co se stane?
U jednofázového spotřebiče je to také pracovní vodič a nemělo by se stát nic.
U "vícefázového" vám za jistých okolností může "dát sbohem"
Maroš Klein:
Citace: slower 07.12.2017, 07:50
...když budu mít spotřebič pod napětím a odpojím mu nulový vodič co se stane?
Spotrebič sa "vypne".
Ale neskúsenej ruke, ktorá mu odpojí v prevádzke modrý, a ktorá za každým modrým vodičom vždy vidí nulu, to už môže celkom výrazne zmeniť názor. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana