Jak idetifikovat nulový vodič od konkrétního okruhu v rozvaděči bez demontáže?

(1/3) > >>

Petr Dub:
Mám v bytě podružný rozvaděč, kde všechny zásuvkové okruhy (+spotřebiče jako např. varná deska) jsou za proudovým chráničem a světelné mimo. Potíž je v tom, že když mi čas od času vyletí proudový chránič (nejčastěji manipulace mokrýma rukama s troubou, v níž se peče něco s výrazným odpařováním vody (třeba maso)),  tak vyletí i vše ostatní v bytě. Obecně to nevadí, ale jeden z okruhů napájí i řídicí jednotku inteligentní elektroinstala ce, která tak přijde o napájení a v důsledku toho zhasnou i všechna světla, což opětovné nahození dost komplikuje, je-li tma :-). Rád bych tento jeden okruh zapojil mimo proudový chránič (ano revizní technik mi to při úvodní revizi doporučil a měl pravdu). Fázi poznám snadno, protože to má svůj jistič, ale existuje nějaký snadný způsob, jak poznat, který z modrých vodičů na nulové svorkovnici musím přehodit do části, která jde mimo chránič? Úplně se mi nechce odpojovat těch cca 20 vodičů jeden po druhém a buď měřit, nebo zjišťovat, zda to stále funguje.

Fuk Tomáš:
20 obvodů na jednom proudovém chrániči, to je síla.
Dostanete se k modrým vodičům s klešťovým ampérmetrem?

Vít Rotrekl:
Čtu inteligentní instalace...ta k bych předpokládal nějakou kulturu v rozvaděči a na N vidičích minimálně návlečky, ke kterému jističi ten který modrý vodič patří... :-)

Jinak jak píše pan Fuk, klešťákem změřit jestli jde po N vodiči to stejný jako po fázovém. Pochopitelně při vypnutých ostatních jističích. A pak pro jistotu ještě proměřit nějakým prozvoňovačem.

Hugo K.:
Při vypnutém hlavním jističi  by na to snad stačila i zkoušečka z baterky.

Jan Bocek:
Citace: Petr Dub  06.12.2017, 20:00

Úplně se mi nechce odpojovat těch cca 20 vodičů jeden po druhém a buď měřit, nebo zjišťovat, zda to stále funguje.

Citace: Hugo K.  06.12.2017, 21:38

Při vypnutém hlavním jističi  by na to snad stačila i zkoušečka z baterky.

Je dobré číst celé téma....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana