Jak vypínat cirkulační čerpadlo na TUV při odchodu z domu?
Marián Jelínek:
Potřeboval bych nějak vyřešit automatické vypínání cirkulačního čerpadla na teplou vodu, když není nikdo doma. Nejlépe se to u nás pozná tak, že je zamčeno na dva západy. Ovšem nenašel jsem žádný spínač, který by dokázal signalizovat zamčení klasického zámku. Neřešili jste někdo někdy podobný problém?
Radek Červený:
Řešíme to často, ale u systémových instalací. Zpravidla se k tomu používají funkce z EZS, která komunikuje s ŘS po Modbusu a ovládá i případné čerpadlo.
Pokud nemáte v domě ŘS, stačí k tomu i ta EZS, což je dnes už téměř standard. Při zakódování celého objektu výstupem vypnete třeba čerpadlo.
Pokud nedisponujete ani EZS, asi nezbyde nic jiného než bastlit a pohrát si s nějakým závrtným magnetem do futer do oblasti zámku nebo obdobným řešením.
Jan Franěk:
A nebylo by smysluplnější bavit se o tom kdy to čerpadlo má běžet a ne kdy neběžet? Teda spíš řešit jeho zapínání když je potřeba teplá voda třeba tlačítkem a nastavenou dobrou chodu?
Juraj Rojko:
Rady nahoře jsou rozumné, ale pokud byste se chtěl držet původního plánu, tak např. RK4-C14, DORCAS C-4, O&C 100 13 30 A
Poradit vám mohou i ve firmách vyrábějících (bezpečnostní) dveře. Doma to máme ve dveřích Adlo (kat. č. 0841.91), vypadá trochu jinak než ty co jsem uvedl, ale princip je stejný. Pokud budete chtít detekovat druhý západ, budete muset spínač nainstalovat hlouběji. Otázka je, zda na to budete mít prostor. Instalace to již zazděného rámu bude zábava...
Marián Jelínek:
Citace: Radek Červený 01.12.2017, 08:37
Řešíme to často, ale u systémových instalací. Zpravidla se k tomu používají funkce z EZS, která komunikuje s ŘS po Modbusu a ovládá i případné čerpadlo.
Ano, to je mi jasné, že takto by to taky šlo, jenomže EZS zatím neplánujeme. Budeme ale měnit dveře a s truhlářem se dá domluvit na zabudování čehokoli smysluplného. Tak bych to chtěl při té příležitosti relizovat. Přebudovat to v budoucnu na EZS půjde snadno.
Citace: Jan Franěk 01.12.2017, 09:04
A nebylo by smysluplnější bavit se o tom kdy to čerpadlo má běžet a ne kdy neběžet? Teda spíš řešit jeho zapínání když je potřeba teplá voda třeba tlačítkem a nastavenou dobrou chodu?
To jsem jako variantu zvažoval, ale nee. Když si jdu umýt ruce, tak nechci čekat minutu, než mi začne téct teplá voda. To tak mají rodiče u karmy a je to vážně opruz. Myslím, že časové vypínání na noc v kombinaci s vypínáním při odchodu bude praktičtější, i když samozřejmě trochu nákladnější vzhledem k platbám za teplo.
Citace: Juraj Rojko 01.12.2017, 11:13
Rady nahoře jsou rozumné, ale pokud byste se chtěl držet původního plánu, tak např. RK4-C14, DORCAS C-4, O&C 100 13 30 A
Poradit vám mohou i ve firmách vyrábějících (bezpečnostní) dveře. Doma to máme ve dveřích Adlo (kat. č. 0841.91), vypadá trochu jinak než ty co jsem uvedl, ale princip je stejný. Pokud budete chtít detekovat druhý západ, budete muset spínač nainstalovat hlouběji. Otázka je, zda na to budete mít prostor. Instalace to již zazděného rámu bude zábava...
Díky, něco takového jsem hledal a nenašel. Instalace bude do teprve vyráběného rámu, proto se o to zajímám dopředu, jelikož tuším, že to tak bude jednodušší. :-) Celé se to tedy bude muset zapojit přes relé, což raději nechám na elektrikáři. Nebo existuje i nějaká lepší varianta spínání, např. přes nějakou polovodičovou součástku?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana