Jaký je rozdíl mezi výrobkem a elektrickým zařízením?

<< < (6/6)

Jan Bocek:
pokračování... .

P.S. Pokud se při přejímce a výchozí revizi naplní vše to, co je uvedeno v NV 118/2016 Sb.,  pak při následných revizích nemůže být takové množství závad. Co myslíte, jaká je "presumpce" viny u zhotovitele a jaká je u revizního technika? Oba mají oprávnění od  úřadu státního dozoru, oba mají odbornou způsobilost v elektrotechnic e......pan Bašta Roman  měl na počátku této diskuse pravdu, že je to téma více pro právníky

Re: Jaký je rozdíl mezi výrobkem a elektrickým zařízením?

Podle mne žádný není. Výrobek je výrobek a elektrické zařízení je elektrickým zařízením .
Obojí jsme v diskusi nějak definovali. Z těch vložených citací jen prosvítá, že toto téma se diskutuje deset roků, ale výsledky jsou pořád špatné.

P.S.2 Neuzavřeme již tuto diskusi?

Maroš Klein:
Citace: Jan Bocek  22.11.2017, 18:55

Z těch vložených citací jen prosvítá, že toto téma se diskutuje deset roků, ale výsledky jsou pořád špatné.
V podobnej problematike celkom slušný poriadok u nás urobila vyhláška 508/2009 už v prvých dvoch paragrafoch.
Hádam sa dočkáte aj v Čechách, a už v blízkej budúcnosti kompetentní aj u vás vypočujú hlasy z miest dopadov ich tvorby.

Bašta Roman:
Jen tak na odlehčení...
Co by si myslel právník čtoucí tuto diskusi? Asi to samé jako elektrikář o diskuzi na téma zapojení zásuvky na fóru maminek na rodičovské dovolené. Jestliže by ji četli dva právníci, měli by tři právní výklady.  ;)

Pokud je tedy elektrická instalace výrobkem (elektrickým zařízením je v každém případě),  neměla by proběhnout inicializace změny názvu živnostenského oprávnění "montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení" na "výroba, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení"?  ::)

Jaroslav Jonáš:
Pěkný test, jako na TIČRu.....neví m, kolik dostanu kladných bodů, ale pokusím se.
Otázky pokládá pan Jonáš a odpovídá ( kursivou) zakladatel tohoto tématu Bocek Jan

1) Toto téma diskuse se rozvinulo tak, že by jeden nevěděl, o čem je vlastně řeč.
     Stále diskutujeme o dokladech požadovaných
     při uvádění elektrického zařízení do provozu.

2) Jestli má na elektrické instalaci hledat prohlášení o shodě a označení CE.
    Podle NV 118/2016 Sb.,  EU prohlášení o shodě vypracuje výrobce
    elektrického zařízení a označení CE umístí na elektrické zařízení,
    případně  do dokumentace

3) Jestli má požadovat výchozí revizi na strojní zařízení,
   K tomu slouží NV 176/2008 Sb.,  a při úpravě musí být VRZ

4) na rozvaděč.
    dostatečně prodiskutováno v mnoha tématech Elektriky

5) Jestli elektrická instalace je výrobkem.
     není výrobkem ale souborem mnoha výrobků
        a celek tvoří elektrické zařízení

6) Jestli při přidání dalšího jističe v rozvaděči a natažení
    nového zásuvkového obvodu se má
    revidovat komplet celá elektrická instalace objektu.
    nemusí, pokud máte starou odpovídající výchozí revizní zprávu a
    dokumentaci odpovídající skutečnému stavu, viz ČSN 33 1500

7)Jestli elektrickou instalaci posuzovat podle NV,
   (které se ale týkají výrobců a elektrických výrobků).
   Ano, NV 90/2016 Sb. se tyká výrobců a výrobků, ale NV 118/2016 Sb.
   se týká ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ a instalace je elektrické zařízení

8)Nechce se věřit, že toto je diskuse na odborném fóru.
   Můžete mi sdělit pane Jonáš, čím jste Vy jako letitý odborník a účastník Elektriky,
   přispěl do tohoto tématu? Přitom jsem přesvědčený, že jste mnohokráte zažil
   prověřování vaši instalace odbornými pracovníky SOD, aby vám mohli vydat
   závazné stanovisko k uvedení do provozu. A revizní technik také vydává stanovisko
   a měl by nejen dobře znát vyhlášku jak posuzovat shodu elektrického zařízení, ale také
   vyžadovat ty skutečnosti, které vyhláška vlády nařizuje. To není byrokratismus, a ani jsem
   se na staré roky nezbláznil. Proto jsem chtěl o tom diskutovat. A kde jinde než zde na
   tomto odborném fóru. Tato problematika není mnohým odborně způsobilým osobám,
   které mají § 8 podle vyhlášky 50/78 Sb. vůbec jasná. Mnozí o tom ani netuší..."

Jan Bocek:
Netuším co jsem provedl za operaci, když jsem vkládal odpovědi na otázky,
ale nějak se mi to přeformátovalo a nepřidalo to jako běžnou odpověď.

Proto píší toto sdělení, abych neuvedl někoho v omyl a omlouvám se.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana