Jaký je rozdíl mezi výrobkem a elektrickým zařízením?
Jan Bocek:
pokračování... .
P.S. Pokud se při přejímce a výchozí revizi naplní vše to, co je uvedeno v NV 118/2016 Sb., pak při následných revizích nemůže být takové množství závad. Co myslíte, jaká je "presumpce" viny u zhotovitele a jaká je u revizního technika? Oba mají oprávnění od úřadu státního dozoru, oba mají odbornou způsobilost v elektrotechnic e......pan Bašta Roman měl na počátku této diskuse pravdu, že je to téma více pro právníky
Re: Jaký je rozdíl mezi výrobkem a elektrickým zařízením?
Podle mne žádný není. Výrobek je výrobek a elektrické zařízení je elektrickým zařízením .
Obojí jsme v diskusi nějak definovali. Z těch vložených citací jen prosvítá, že toto téma se diskutuje deset roků, ale výsledky jsou pořád špatné.
P.S.2 Neuzavřeme již tuto diskusi?
Maroš Klein:
Citace: Jan Bocek 22.11.2017, 18:55
Z těch vložených citací jen prosvítá, že toto téma se diskutuje deset roků, ale výsledky jsou pořád špatné.
V podobnej problematike celkom slušný poriadok u nás urobila vyhláška 508/2009 už v prvých dvoch paragrafoch.
Hádam sa dočkáte aj v Čechách, a už v blízkej budúcnosti kompetentní aj u vás vypočujú hlasy z miest dopadov ich tvorby.
Bašta Roman:
Jen tak na odlehčení...
Co by si myslel právník čtoucí tuto diskusi? Asi to samé jako elektrikář o diskuzi na téma zapojení zásuvky na fóru maminek na rodičovské dovolené. Jestliže by ji četli dva právníci, měli by tři právní výklady. ;)
Pokud je tedy elektrická instalace výrobkem (elektrickým zařízením je v každém případě), neměla by proběhnout inicializace změny názvu živnostenského oprávnění "montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení" na "výroba, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení"? ::)
Jaroslav Jonáš:
Pěkný test, jako na TIČRu.....neví m, kolik dostanu kladných bodů, ale pokusím se.
Otázky pokládá pan Jonáš a odpovídá ( kursivou) zakladatel tohoto tématu Bocek Jan
1) Toto téma diskuse se rozvinulo tak, že by jeden nevěděl, o čem je vlastně řeč.
Stále diskutujeme o dokladech požadovaných
při uvádění elektrického zařízení do provozu.
2) Jestli má na elektrické instalaci hledat prohlášení o shodě a označení CE.
Podle NV 118/2016 Sb., EU prohlášení o shodě vypracuje výrobce
elektrického zařízení a označení CE umístí na elektrické zařízení,
případně do dokumentace
3) Jestli má požadovat výchozí revizi na strojní zařízení,
K tomu slouží NV 176/2008 Sb., a při úpravě musí být VRZ
4) na rozvaděč.
dostatečně prodiskutováno v mnoha tématech Elektriky
5) Jestli elektrická instalace je výrobkem.
není výrobkem ale souborem mnoha výrobků
a celek tvoří elektrické zařízení
6) Jestli při přidání dalšího jističe v rozvaděči a natažení
nového zásuvkového obvodu se má
revidovat komplet celá elektrická instalace objektu.
nemusí, pokud máte starou odpovídající výchozí revizní zprávu a
dokumentaci odpovídající skutečnému stavu, viz ČSN 33 1500
7)Jestli elektrickou instalaci posuzovat podle NV,
(které se ale týkají výrobců a elektrických výrobků).
Ano, NV 90/2016 Sb. se tyká výrobců a výrobků, ale NV 118/2016 Sb.
se týká ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ a instalace je elektrické zařízení
8)Nechce se věřit, že toto je diskuse na odborném fóru.
Můžete mi sdělit pane Jonáš, čím jste Vy jako letitý odborník a účastník Elektriky,
přispěl do tohoto tématu? Přitom jsem přesvědčený, že jste mnohokráte zažil
prověřování vaši instalace odbornými pracovníky SOD, aby vám mohli vydat
závazné stanovisko k uvedení do provozu. A revizní technik také vydává stanovisko
a měl by nejen dobře znát vyhlášku jak posuzovat shodu elektrického zařízení, ale také
vyžadovat ty skutečnosti, které vyhláška vlády nařizuje. To není byrokratismus, a ani jsem
se na staré roky nezbláznil. Proto jsem chtěl o tom diskutovat. A kde jinde než zde na
tomto odborném fóru. Tato problematika není mnohým odborně způsobilým osobám,
které mají § 8 podle vyhlášky 50/78 Sb. vůbec jasná. Mnozí o tom ani netuší..."
Jan Bocek:
Netuším co jsem provedl za operaci, když jsem vkládal odpovědi na otázky,
ale nějak se mi to přeformátovalo a nepřidalo to jako běžnou odpověď.
Proto píší toto sdělení, abych neuvedl někoho v omyl a omlouvám se.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana