Je možné umístit rozvaděč v BE2N1?

<< < (4/5) > >>

Vít Nekula:
Vím, že teď budu odsouzen ještě víc než do teď, ale nedá mi to. Kolega, který má přístup do In-El mi dal přečíst odpověď na to, zda mohu nebo nemohu umístit rozvaděč do BE2N1 (AD-285 Elektroinstala ce v prostoru s BE2N1) a tam se píše:
"rozvaděče, pokud nesplňují požadavek na krytí IP5X, musí být podle čl. 482.1.12 uvedené normy mimo tyto prostory."

Z toho mi plyne, že pokud bude mít krytí vyšší jak IP5X, tak tam může být...

Článek 482.1.12:
"Spínací zařízení musí být umístěno mimo tyto prostory, není-li vestavěno do krytu splňující požadavek na stupeň ochrany kryte IP podle 482.1.3"

Článek 482.1.3:
Elektrická zařízení musí být přiměřená pro tyto prostory. V případě hromadění prachu jejich kryty zajišťovat stupeň krytí aspoň IP 5X

Ano, v mém konkrétním případě to nechám natáhnout přímo z rozvodny (jistota je jistota),  která je mimo zonu. Pokud bych ovšem řešil ještě jinou situaci, kde bych takový rozvaděč potřeboval mít proč to tak nemůže být, pokud bude dostatečné krytí rozvaděče, tak jak se píše ve článku z In-El a v uvedených normách?

Jan Bocek:
Myslím si,  že zde je problém při nové instalaci v opatrnosti.
Prvním probléme je obvykel nesprávně určený protokol o vnějších vlivech, kde se dostaváme na rozhraní BE2N1/BE2N2.
Prostě kde je ta hranice nebezpečí požáru mezi hořlavým hmotami a prachem. Pak nebudeme sledovat jen podmínky pro instalaci podle  4-482 ale podle 61241-14

Pak se již nejedná o otázku, zdá má rozvaděč IP5X, ale o způsob provedení celé instalace.

Dále PVV definuje prostory s nebezpečím požáru, výbuchu ale také úrazu. Velice často vidím nesprávně zařazené pracoviště podle 4-41 ed 2 na prostory normální, ale ve skutečnosti to jsou prostory nebezpečné.

Zastávám názor, že při nové instalaci máme brát vždy přísnější měřítky, pokud je to jen trochu možné. Není moc dobrý názor, že podle normy mi to ještě vyjde. Velice často se setkávám při následných revizích, že to není BE2N2 ale již BE3N1. Ale v MPBP mají uvedeno, že maximální vrstva prachu bude 1 mm. Jenže  ve skutečnosti je 10 centimetrů.... .a do závad uvádím aktualizaci PVV, která neodpovídá skutečnému stavu.

Pak při řešení pojistné události se zkoumá kde co.
Často vidím při revizích, že rozvaděč je sice IP5X, ale instalace  je na úrovni 2X.....požadav ky na provedení instalace pro BE2N1/N2 podle ČSN 33 2000-4-482 má svoje pravidla a je to více než 20 bodů. Ne každá instalační firma to splní.

A to jsou všechno důvody, že nelze říci ANO/NE takto černobíle na váš dotaz. Proto raději za sebe říkám NE.

Jiří Buben:
Je samozřejmě nejlepší umístit rozvaděč mimo prostory s vnějším vlivem BE2. Ovšem mohou být situace, kdy to nelze a toto řeší dle mého názoru článek 422.3.3, viz. příloha.

Citace: Jan Hlavatý.  14.11.2017, 17:01

Ještě v podstatě to samé řeší i ČSN 33 2000-4-42 ed. 2

Vámi citovaný článek 422.10 popisuje i situaci, kdy obvody v prostoru s BE2 začínají. Podle mě tento článek spíše poukazuje na ČSN 33 2000-4-43 ed.2 kde je jasně napsáno, že v prostorách s BE2 nesmí být užito možnosti jištění proti přetížení až na konci vedení, takže jištění proti zkratu a přetížení musí být vždy na začátku obvodu.

Ostatně rozvaděče v prostorách s vnějším vlivem BE2 je možno vidět mnoho a to i rozvaděčů hlavních s velmi vysokými přenášenými výkony. A to u strojních zařízení, jak malých, kde je rozvaděč součástí stroje, tak velkých, kde jsou sestavy skříňových rozvaděčů umístěny přímo u technologie.

Takže pokud to není vyloženě nutné, dát rozvaděč mimo prostor s BE2. jsou-li k tomu důvody, nevidím problém, pokud jsou učiněna příslušná opatření daná normami.
Pozor na hořlavý prach. Tam už to může hraničit s BE3 a tam rozvaděče nesmí být.

J Lhava:
No jo, jenže nemusel by pak onen rozvaděč splňovat požadované krytí i po jeho otevření?
Protože pokud po otevření bude mít krytí třeba IP20 ... ?

Jan Bocek:
Citace: Jan Hlavatý.  16.11.2017, 21:41

No jo, jenže nemusel by pak onen rozvaděč splňovat požadované krytí i po jeho otevření?
Protože pokud po otevření bude mít krytí třeba IP20 ... ?

Tak to je pěkná "past"....
Viděl jsem více dřevo obráběcích strojů a strojů na umělé hmoty, kde byl zabudovaný rozvaděč ve stroji. Jenže byl úplně zasypaný pilinami a prachem. Nejdříve průmyslový vysavač a pak se dostaneme k rozvaděči.

Často jsem se díval do MPBP, kde bylo uvedeno varování, že vrstva prachu může být maximální 1 mm. Jinak se to změní na BE2N2 a někdy i na BE3N1.

Tak a máme krásné téma, jak má vypadat rozvaděč do BE2N1 s krytím IP54/IP54

Představme si, že to bude elektrické zařízení třídy I. a na přejímku přijde inspektor TIČR.
Pokud již mnozí tyto přejímky zažili, tak vědí co to je "psáno jest" a potom další zákon, že inspektor má vždycky pravdu. A nevím, jak bych obhajoval rozvaděč IP54/IP20.....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana