Je možné umístit rozvaděč v BE2N1?
Vít Nekula:
Mám prostor s pilou, takže prostředí BE2N1. Na zeď potřebuji připevnit rozvaděč, kde bude nějaký jistič, stykač a asi trafo na 24VAC. Předpokládám, že tento rozvaděč bude mít krytí min IP5X (dle normy ČSN 33 2000-4-482.1.3). Revizní technik mi tvrdí, že v takovém prostředí NESMÍM použít žádný poddružný rozvaděč. Dle mého názoru, pokud dodržím dané krytí, tak s tím nebude problém. Na čí straně je pravda?
J Lhava:
ČSN 33 2000-4-482
Citace
482.1 Prostory s nebezpečím požáru zpracovávaných nebo skladovaných hmot
482.1.6 Rozvody napájející tyto prostory nebo procházející těmito prostory musí být chráněny před přetížením a proti zkratu jisticími přístroji, umístěnými před vstupy obvodů do prostorů.
Soustava rozvodu, která má počátek v takovém prostoru, musí být chráněna před přetížením a zkratem pomocí jisticích přístrojů umístěných na počátku těchto obvodů.
Vít Nekula:
Nepíše se tu o tom, že v tomto prostoru nesmí být poddružný rozvaděč, ale že se zařízení musí jistit před vstupem do zony.
V plánu to mám tak, že poddružný rozvaděč bude napájen z rozvodny, která je mimo zónu. V této rozvodně bude řádně nadimenzovaný jistič 4P vč. proudového chrániče 300mA. Poté v poddružném rozvaděči budou též 4P jističe, které již budou jistit dané zařízení. Z toho mi teda plyne, že mé řešení je v pořádku. Je tato úvaha správně?
Miroslav Trapp:
Máte-li přístup na www.in-el.cz, podívejte se na dotaz: AD-285 Elektroinstala ce v prostoru s BE2N1
Vít Nekula:
Přístup bohužel nemám :(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana