Je možné umístit rozvaděč v BE2N1?

<< < (3/5) > >>

Miroš Jan:
Citace: Vít Nekula  14.11.2017, 13:46

Nepíše se tu o tom, že v tomto prostoru nesmí být poddružný rozvaděč, ale že se zařízení musí jistit před vstupem do zony.
V plánu to mám tak, že poddružný rozvaděč bude napájen z rozvodny, která je mimo zónu. V této rozvodně bude řádně nadimenzovaný jistič 4P vč. proudového chrániče 300mA. Poté v poddružném rozvaděči budou též 4P jističe, které již budou jistit dané zařízení. Z toho mi teda plyne, že mé řešení je v pořádku. Je tato úvaha správně?

NENÍ  (zle)

Vít Nekula:
Na vysvětlenou... Rozhodně se nesnažím nic obcházet, ba naopak se snažím, abych v tom měl jasno a tím pádem to bylo hlavě provedeno správně. Myslím si, že tu kolem tohoto bylo napsáno již dost, takže mi je jasné, že má úvaha byla nejenom špatná, ale byla hlavně úplně mimo.  (poklona)  všem za důrazné objasnění.

Maroš Klein:
S protokolom VV občas zbytočne nejeden prevádzkovateľ bičuje sám seba, pričom poniektorí projektanti mu k tomu z opatrnosti celkom radi dopomôžu.

Načo je dobré mať komplet v celom priestore píly v každom rohu až po strechu určený priestor BE2N1? To je tá prevádzka tak zhustená drevom, že sa v nej nedá vypratať nejaký kút od dosiek kde by bolo čisto a bez horľavých hmôt? Vyhádžte dosky nabok (aspoň tak ďaleko aby tam nedoleteli počas normálnej prevádzky iskry z rozvádzača :D),  pozametajte si dookola, a určite si tam BE1. S ošetrením v prevádzkovom predpise by nemal byť problém takýto priestor vytvoriť.
Navyše horľavý prach (N2) má asi p. Nekula v BE1, teda aspoň tento vplyv ho netrápi. A ak ho aj má v N2, a podľa 50281 už vyriešený, horľavé hmoty by mu potom nemali robiť vážnejší problém.

Norma nie je na vytváranie zbytočných problémov, ale na ich riešenie.

Miroslav Revús:
RE: Jan Hlavatý - Ještě v podstatě to samé řeší i ČSN 33 2000-4-42 ed. 2

422.3 Prostory s nebezpečím požáru v důsledku zpracovávaných nebo skladovaných hmot
422.3.10 Obvody napájející nebo procházející prostory s vnějším vlivem BE2 musí být chráněny před přetíženími a zkratovými proudy ochrannými přístroji umístěnými na straně zdroje vně těchto prostorů. Obvody začínající uvnitř těchto prostorů musí být chráněny před nadproudy ochrannými přístroji na svém začátku.

--------------
Zisťujem, že sa nám normy začínajú dosť odlišovať.

Čisto hypoteticky by teda mohla posledná veta z článku znamenať, že na začiatku vnútorných obvodov bude predsa len nejaký rozvádzač, kde je to istenie umiestnené. Alebo sa mýlim?

Pavel Stránský 111:
Citace: Vít Nekula  14.11.2017, 11:54

Mám prostor s pilou, takže prostředí BE2N1. Na zeď potřebuji připevnit rozvaděč, kde bude nějaký jistič, stykač a asi trafo na 24VAC. Předpokládám, že tento rozvaděč bude mít krytí min IP5X (dle normy ČSN 33 2000-4-482.1.3). Revizní technik mi tvrdí, že v takovém prostředí NESMÍM použít žádný poddružný rozvaděč. Dle mého názoru, pokud dodržím dané krytí, tak s tím nebude problém. Na čí straně je pravda?

Citace: Vít Nekula  14.11.2017, 13:46

Nepíše se tu o tom, že v tomto prostoru nesmí být poddružný rozvaděč, ale že se zařízení musí jistit před vstupem do zony.
V plánu to mám tak, že poddružný rozvaděč bude napájen z rozvodny, která je mimo zónu. V této rozvodně bude řádně nadimenzovaný jistič 4P vč. proudového chrániče 300mA. Poté v poddružném rozvaděči budou též 4P jističe, které již budou jistit dané zařízení. Z toho mi teda plyne, že mé řešení je v pořádku. Je tato úvaha správně?

Můj názor je, že pokud to jde, tak instalovat rozvaděč mimo toto prostředí! Ale tak jak to máte v projektu já v tom problém nevidím!
Teď mě tady všichni zastřelí ale takovýchto instalací jsou stovky a fungují bezpečně! Celé produkční haly osazené rozvaděči. Že by byli všechny špatně?
Další variantou je vytvořit stavebně oddělenou mini rozvodnu ze sádrokartonu kam schovat rozvaděč do prostoru již méně nebezpečného,problematického dotazujte se vašeho projektanta?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana